Ce trebuie sa stii despre infertilitatea in cuplu

Publicat pe 13.05.2011 la 17:38

Conform Asociatiei Europene de Medicina Reproductiva, 15-20% din cuplurile din Europa au dificultati in ceea ce priveste procrearea, iar factorii implicati sunt multipli.

Problemele de natura medicala, stresul zilnic sau varsta inaintata a femeii sunt doar o parte din factorii care duc la scaderea sanselor unui cuplu de a avea un copil. Adesea, partenerii intra in panica daca dupa doua-trei luni de incercari nu reusesc sa conceapa. Esecul genereaza o serie de probleme emotionale precum sentimentul de vinovatie, inutilitate, ceea ce are ca rezultat scaderea randamentului profesional si aparitia tensiunilor in cuplu. In realitate, infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate.

Cele doua cauze principale ale infertilitatii

Varsta materna avansata atrage dupa sine, in mod invariabil, un declin al fertilitatii si creste riscul de a avea un copil cu un defect cromozomial. Cea mai frecventa anomalie de acest gen regasita la nastere este sindromul Down. Daca la inceputul anilor 70 varsta la care femeile nasteau primul copil era intre 23 si 25 de ani, in ziua de azi, in multe tari europene, aceasta varsta trece de 30 de ani.


Infertilitatea masculina reprezinta un aspect la fel de important, avand in vedere faptul ca in 40% din situatiile de infertilitate motivul este barbatul. Specialistii spun ca femeile sunt mai preocupate de starea lor de sanatate, merg mai des la medic si se ingrijesc mai atent, in timp ce barbatii sunt mai indiferenti. Deseori neglijeaza boli sau infectii ale aparatului genital care in timp duc la infertilitate


Fertilizarea in vitro, o solutie eficienta, dar riscanta


Tehnicile de fertilizare in vitro se aplica pentru a depasi problemele legate de infertilitatea feminina si masculina. In ultimii ani au devenit din ce in ce mai eficiente chiar si pentru cuplurile cu sanse de fertilizare scazute. Cu toate acestea, rata de succes a procedurilor de reproducere asistata este conditionata de mai multi factori:


- varsta materna: ideal intre 23 si 39 ani
- tipul de infertilitate si durata ei
- rezerva ovariana
- greutatea corporala - supraponderalitatea si obezitatea sunt - asociate cu o scadere considerabila a probabilitatii de a da - nastere unui copil dupa un ciclu de fertilizare in vitro
- fumatul: fumatoarele au din start o sansa cu 30% mai redusa decat nefumatoarele de a obtine o sarcina
- istoricul personal de sarcini/nasteri anterioare este un factor pozitiv de predictie a succesului procedurii.


Cel mai important risc legat de fertilizarea in vitro ramane rata mare de sarcini multiple, din cauza faptului ca in majoritatea clinicilor se transfera in uter cel putin doi embrioni. Sarcinile gemelare sau de ordin mai mare (tripleti, cvadrupleti etc.) sunt considerate sarcini cu risc obstetrical crescut.


Studiile desfasurate pe copii obtinuti prin fertilizare in vitro nu au indicat tulburari comportamentale sau emotionale, adaptara si functionarea psihologica fiind la fel ca in cazul copiilor conceputi natural.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: onsugar.com

În articolul

Ce trebuie sa stii despre infertilitatea in cuplu

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 mai 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
a1.ro
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul de 15.000 de euro
HelloTaste.ro
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Catine
Zodii care au mereu zâmbetul pe buze. Nativii cu o personalitate puternică
useit.ro
Singurul animal care ar supraviețui apocalipsei, potrivit experților. Cum ar rezista când toate celelalte viețuitoare ar muri
as.ro
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: „Nu poţi trăi în păcat!”
MediCOOL
Utilizările medicinale ale vaselinei. Efectele asupra sănătății organismului
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
DeParinti
5 motive pentru care voluntariatul este benefic pentru copii
MediCOOL
7 alimente bogate în acizi grași Omega-3. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
x