Copiii si cauzele pubertatii la opt ani

Publicat pe 08.04.2011 la 18:00 Actualizat pe 08.04.2011 la 18:01

La numai opt ani, corpul copilului se modeleaza, pregatindu-se sa faca saltul intr-o noua etapa a evolutiei: pubertatea. Este un fenomen din ce in ce mai frecvent. Specialistii spun ca printre cauzele acestui fenomen sunt supraalimentatia, statul prelungit in fata televizorului si calculatorului, substantele chimice, dereglarile hormonale.

Vorbim despre pubertate precoce atunci cand particularitatile acesteia apar inainte de varsta de opt ani la fete si inainte de noua ani, la baieti. Particularitatile pubertatii precoce imbraca o paleta diversa: la fete se observa dezvoltarea sanilor, pilozitate, menstruatie, ovulatie, iar la baieti cresterea in volum a testiculelor, a dimensiunii penisului, a parului pe fata, aparitia acneei, modificarea vocii etc. Atat la fete, cat si la baieti se mai observa stari afective deosebite: emotivitate, agresivitate etc.

In secolul al XIX-lea, varsta medie a primului ciclu menstrual la fete era in jurul a 15 ani, pentru ca la inceputul anilor 1990, acest eveniment sa fie in preajma varstei de 13 ani. Iar in prezent, este in crestere numarul fetelor care la 10 ani deja au ciclu menstrual. Potrivit medicilor, fetele mai plinute au primul ciclu de regula mai devreme, comparativ cu cele care sunt mai slabute. Principala cauza o reprezinta excesul alimentar, secretiile hormonale ale tesutului adipos, care functioneaza ca o glanda endocrina.

Specialistii spun ca tocmai imbunatatirea alimentatiei este o cauza a pubertatii precoce. Astfel, copiii de azi nu stiu ce este foametea asa cum au trait-o unii dintre stramosii lor. Tot specialistii pun pubertatea precoce pe seama produselor chimice si a aditivilor care au influentat echilibrul hormonal al copiilor. Sunt studii care au demonstrat ca si timpul in crestere acordat televizorului si calculatorului este o cauza. Potrivit acestor studii, lumina artificiala a acestor ecrane influenteaza echilibrul hormonal.

Exista pubertate preococe „centrala", cea mai frecventa, care se declanseaza ca o pubertate obisnuita, dar mai devreme. Ea se caracterizeaza printr-o maturizare a sistemului osos, comparativ cu varsta reala, insotita de un nivel ridicat de gonadotrofine (hormoni care stimuleaza organele sexuale) si un nivel ridicat de estrogen la fete si de testosteron la baieti.

Exista pubertatea numita „periferica", cand nivelul de gonadotrofine este scazut, dar se inregistreaza dezechilibre la nivelul hormonilor testiculari, ovarieni sau ai glandelor suprarenale. Pentru a stabili diagnosticul de pubertate preococe, se efectueaza un bilant intr-un spital, incluzand radiografie pentru aprecierea varstei oaselor, ecografie pentru glandele suprarenale, RMN in regiunea hipotalamo-hipofizei si dozari hormonale. Aceasta lista de investigatii permite stabilirea cu precizie a diagnosticului.

In cazul pubertatii centrale se poate administra dupa o anumita schema injectia cu hormon de sinteza intramuscular, pentru a stopa productia de hormoni sexuali de catre hipofiza. In cazul pubertatii precoce legata de o tumora, se impune interventie chirurgicala.

Citeste si Jurnalul!

FOTO: pbskids.org

În articolul

Copiii si cauzele pubertatii la opt ani

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x