Diversificarea alimentatiei il ajuta pe bebelus sa vorbeasca

Publicat pe 29.03.2011 la 14:54 Actualizat pe 29.03.2011 la 14:56

Introducerea alimentelor solide in dieta bebelusului nu este un pas important doar din punct de vedere nutritiv, dar si pentru dezvoltarea functiilor orale motorii. Acestea sunt actiunile intreprinse de gura, buze, obraji si mandibula, atunci cand cel mic invata sa manance.

In acelasi fel in care foloseste gura pentru mestecat, el o va folosi si pentru vorbit. Este astfel importanta pentru cel mic aceasta trecere de la lichid, la mancaruri cremoase si la solide, pentru ca diferenta de textura si modul in care le va mesteca il ajuta sa isi dezvolte controlul asupra gurii si mai tarziu sa pronunte corect anumite sunete si cuvinte.


O intarziere in introducerea alimentelor solide cu diverse texturi il poate face pe copil sa fie reticent mai tarziu in a incerca alimente noi si cu cat se obisnuieste mai tarziu sa mestece alimente solide, ar putea avea mici probleme de vorbire mai tarziu.


Incepand cu 4-6 luni bebelusii au un control mai mare asupra maxilarului si pot misca limba in asa fel incat sa poata muta mancarea, mesteca si inghiti. Cam la aceasta varsta ei dau semne ca pot incepe diversificarea, desi laptele ramane principala sursa de nutrienti. Mancarurile introduse trebuie sa fie variate si sa aiba o textura cremoasa, de tipul piureului, ceea ce le va face mai usor de inghitit si digerat.


Cum iti dai seama ca cel mic este pregatit?


Copilasul poate sta in fund, are un control bun al capului si gatului, orice lucru pe care pune mana este bagat in gura, este interesat de mancare si poate manca din lingura.


Incepand cu 7-9 luni, cel mic poate mesteca alimente care sunt fierte si taiate marunt. A se evita alimentele tari: fructe, morcovi si nuci, oricat de marunt ar fi taiate, pentru ca cel mic nu le poate mesteca si se poate ineca. El are acum o mai buna coordonare ochi-mana si va incerca sa se hraneasca singur.


Intre 10 si 12 luni copiii sunt capabili sa mestece mult mai usor mancarea, sa separe ce necesita mai mult mestecat de ce poate fi inghitit. Ei pot tine in mana o cana si sa bea singuri din ea.


Foto: childproviders.com

În articolul

Diversificarea alimentatiei il ajuta pe bebelus sa vorbeasca

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Noutatea la nivel european cu care se mândrește satul Ghermănești din Ilfov: "Este un punct strategic"
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
as.ro
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu „Nilă”
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x