Esti mama? Nu-ti favoriza un copil in detrimentul altuia - ii poti rani

Publicat pe 13.02.2013 la 12:46 Actualizat pe 13.02.2013 la 12:48

Ai mai multi copii, iar dintre ei un preferat? Trebuie sa citesti mai departe.

Este unul dintre secretele murdare ale meseriei de mama: sa favorizezi un copil in detrimentul altuia.

Favoritismul este de obicei neintentionat si se poate intampla dintr-o varietate de motive. Poate ca unul dintre copii are un comportament exemplar, poate ca e talentat sau are o legatura inexplicabila cu tine. Si, adesea, daca un copil are probleme de comportament, poate deveni favorit deoarece necesita extra-atentie.

Si, in timp ce mamele pot realiza in mod obiectiv ca favoritismul nu este etic sau ca nu e un act constient, un studiu publicat de Child Development ne arata ca, mai multa dragoste pentru un copil il poate rani, iti poate rani intreaga familie, poate cauza probleme de sanatate mentala la copii cum ar fi agresiunea, atentia si problemele emotionale.

Studiul a fost facut pe 400 de familii canadiene cu doi pana la patru copii, a caror varste erau de doi pana la cinci ani.

Din cauza programului incarcat al tatilor, doar mamele evaluate pentru factorii de risc cum ar fi: educatia, nivelul venitului, stabilitatea mentala, daca sunt parinti singuri sau daca au suferit in trecut abuzuri mentale.

Cercetatorii au evaluat cat de mult mamele afiseaza favoritismul, oferind feedback pozitiv unui copil si feedback negativ altuia – observand interactiunea mama-copil si adresandu-le mamelor intrebari de genul: „Cat de des vorbiti sau va distrati impreuna cu copilul dumneavoastra?”, „Cat de des va suparati pe copilul dumneavoastra?”

„S-a descoperit ca mamele cu mai multi factori de risc tindeau sa-si favorizeze mai mult unul dintre copii” spune autorul studiului Jenny Jenkins, medic si profesor la departamentul de Psihologie Aplicata si Dezvoltare Umana al Universitatii din Toronto.

In timp ce copilul favorizat experimenteaza satisfactia de moment, mediul inconjurator din camin devine ostil si agresiv, in special intre frati. Aceasta este partea cea mai surprinzatoare.

Studiul nu a observat de ce unii copii sunt favorizati in detrimentul altora atunci cand o familie nu dispune de prea multe resurse. Este greu pentru parinti sa-si trateze copiii in mod egal. „In general, parintii fac ce pot mai bine pentru a fi corecti fata de copiii lor. Problema este cum reactioneaza ei acasa fiind stresati. Copiii sunt foarte receptivi la modul in care sunt tratati in comparatie cu restul familiei. Cei mai mari sunt capabili sa inteleaga de ce unul dintre frati are nevoie de mai multa atentie la un anumit moment, insa este important pentru mame sa fie cat mai transparente posibil atunci cand stabilesc pedepsele sau cand petrec ceva timp in plus cu unul dintr copii, in timp ce altul se simte lasat pe dinafara.”

Daca te superi pe unul dintre micuti, incearca sa te intrebi: „Esti suparata pe ceea ce a facut copilul sau care dintre copii a facut acel lucru?”

În articolul

Esti mama? Nu-ti favoriza un copil in detrimentul altuia - ii poti rani

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 mai 2024. Peștii pun familia pe primul loc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
a1.ro
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul lui. Ce preț are și de cât timp îi este client fidel
HelloTaste.ro
Sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și hrănitoare
Catine
Zodii ghinioniste în ziua de 27 mai 2024. Trei nativi se vor confrunta cu probleme
useit.ro
De unde provine petrolul, de fapt. Mulți cred că s-a format din dinozauri, dar adevărul e altul
as.ro
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: „La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu”
MediCOOL
Utilizările medicinale ale vaselinei. Efectele asupra sănătății organismului
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
DeParinti
5 motive pentru care voluntariatul este benefic pentru copii
MediCOOL
7 alimente bogate în acizi grași Omega-3. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
x