Importanta regulilor de igiena pentru elevi

Publicat pe 17.09.2010 la 12:25 Actualizat pe 17.09.2010 la 12:32

O data cu inceputul anului scolar, micutul tau va petrece majoritatea timpului in sala de clasa sau la joaca. Este important sa il inveti cateva reguli de igiena pe care sa le respecte si cand este departe de tine, dar sa ai grija si de sanatatea sa.

E de preferat sa incepeti cu o vizita la medicul de familie pentru un control de rutina, ocazie cu care puteti discuta si imunizarile necesare, regimul alimentar al copilului sau alte probleme care va preocupa.

Este foarte important sa instruiti copilul privind masurile elementare de igiena atat in colectivitate, cat si acasa.

Spalatul pe maini este o modalitate simpla, dar extrem de eficace de prevenire a virozelor respiratorii, precum si a infectiilor cu poarta de intrare digestiva.

Invatati-l sa se spele corect, cu apa calduta si sapun, cel putin 20 de secunde, pe fata si pe dosul mainii, pe degete si intre degete, dupa care sa se stearga cu un servetel. Este bine sa faca asta inainte de a lua o gustare, dupa ce foloseste toaleta, dupa ce vine acasa de la scoala.

Pentru a evita patrunderea germenilor, instruiti-l sa nu isi atinga ochii, nasul si gura cu mana si sa nu imprumute rechizitele colegilor (creioane, pixuri, linii - obiecte pe care copiii le baga des in gura). Daca spalatul nu e posibil, se poate recurge la un gel antibacterian sau la servetele umede.

De asemenea, invatati-l sa tuseasca si sa stranute corect, intr-un servetel (care trebuie dupa aceea aruncat) sau ferindu-si fata lateral, spre umar sau cot, nu acoperind nasul si gura cu mana (care apoi este pusa pe suprafete si le poate astfel contamina).

Precautii se impun si cand este vorba despre a imparti hrana sau sticla cu apa (este de preferat sa se toarne apa in pahare de unica folosinta, iar in ceea ce priveste mancarea sa se rupa o bucata dintr-o portiune din care nu a muscat altcineva). Pieptenele, peria, hainele, prosopul nu trebuie imprumutate, pentru ca astfel se pot transmite boli dermatologice sau paraziti (de exemplu, pediculoza sau scabia nu sunt o prezenta exceptionala in scoli).

Alegerea ghiozdanului nu se face doar pe criterii estetice, deoarece el poate afecta sanatatea copilului.Ghiozdanul trebuie sa fie usor, cu barete late, captusite si cu cadrul posterior usor rigid, captusit, pentru mai mult confort. El nu trebuie sa acopere mai mult de trei sferturi din spatele copilului. Ghiozdanul incarcat nu trebuie sa reprezinte mai mult decat 10%-15% din greutatea copilului. Baretele trebuie sa fie reglate bine, nici prea strans, ca sa nu stanjeneasca miscarile, dar nici prea larg, sa nu loveasca spatele copilului.

Daca micutul merge aplecat in fata, inseamna ca ghiozdanul este prea greu. Ghiozdanul trebuie purtat pe ambii umeri. Daca vi se pare ca este supraincarcat, poate este mai bine sa alegeti un ghiozdan pe roti.

In ceea ce priveste ora de culcare, este momentul sa treceti de la ora de vara la ora de ... toamna. Copilul are nevoie de timp suficient pentru somn, circa 10-11 ore pe noapte intre 5 si 12 ani si 8-9 ore pe noapte pentru adolescentii cu varsta intre 10 si 18 ani.

Ajustarea orei de culcare trebuie facuta treptat, cu una-doua saptamani inainte de inceperea scolii. Pentru asta, limitati timpul petrecut la televizor si calculator, instituiti o rutina cu o jumatate de ora-o ora inainte de culcare (pregatirea hainelor si ghiozdanului pentru a doua zi, aranjarea patului, alegerea pijamalei, dusul si spalatul pe dinti).


Citeste si Jurnalul National

sursa foto: www.hearthealthcpr.com

În articolul

Importanta regulilor de igiena pentru elevi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Prinţesa mea nu mai e. El face puşcărie, dar fata mea putrezeşte în mormânt". Mama Monicăi, sfăşiată de durere: tânăra de 17 ani nu purta centura
a1.ro
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
HelloTaste.ro
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Catine
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
useit.ro
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
as.ro
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin care trece omul de afaceri
MediCOOL
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Spynews
Incendiu puternic în Mehedinți. Depozitul unei fabrici a fost cuprins de flăcări
DeParinti
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
MediCOOL
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
HelloTaste
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
x