Masa de Paste, terapie de familie

Publicat pe 21.04.2011 la 13:37 Actualizat pe 22.04.2013 la 12:36

Petreceti Pastele impreuna cu cei dragi: copii, parinti, bunici, rude. Este recomandarea psihologului Stefania D. Nita, presedintele Asociatiei Ro­mane de Psihanaliza de Cuplu si Familie.

Cel mai important beneficiu pe care ni-l aduce masa luata in familie este hranirea sufleteasca. Ouale rosii, pasca, drobul si friptura de miel aflate pe masa de Paste nu ne hranesc doar din punct de vedere fiziologic, ci ne asigura si hrana spirituala atunci cand sunt impartite cu cei dragi. "Hrana spirituala inseamna a darui si a primi iubire, sentimente de bucurie, apropiere, caldura, pe care le resimtim de fiecare data cand se reuneste toata familia", considera Stefania D. Nita.

Dincolo de actul de a manca impreuna, sunt importante emotiile, trairile, starea de multumire, relaxarea, energia pozitiva pe care le resimtim cand petrecem Pastele in familie. In opinia psihologului Stefania D. Nita, reunirea copiilor, parintilor, bunicilor in jurul mesei de Paste este si un obicei prin care se pastreaza si se transmit traditiile, originile, cultura familiei.


Petrecerea Sarbatorilor Pascale in familie este, de asemenea, un prilej de a le vorbi copiilor despre semnificatia Invierii Domnului, de a-i invata ca mai presus de bomboanele de la Iepuras, cozonac si oua rosii se afla aceasta semnificatie. Pentru a nu-i dezamagi, este bine sa le oferim un cadou din partea Iepurasului (creatie a societatii moderne), dar trebuie sa le amintim adevarata insemnatate a Pastelui.


Masa in familie inseamna un permanent schimb de opinii. Este unul dintre momentele in care membrii familiei comunica foarte mult. Iar de obicei in astfel de situatii apar si discutii in contradictoriu. Dar la o masa speciala, asa cum este cea de Paste, este bine sa facem o conventie cu cei dragi, astfel incat sa nu deschidem discutii despre subiecte sensibile si sa nu cautam motiv de cearta, ne sfatuieste Stefania D. Nita.


Este bine sa evitam a le ordona copiilor sa manance tot din farfurie sau a-i face reprosuri unuia dintre membrii familiei. Psihologul ne recomanda sa incercam pe cat posibil sa dedicam cateva minute fiecarei persoane din familie, sa ne jucam cu cei mici, sa ii ascultam pe cei mari, sa facem din masa de Paste un moment placut pe care dorim sa-l repetam ori de cate ori avem ocazia.

sursa: jurnalul.ro
foto: coborns.com

În articolul

Masa de Paste, terapie de familie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un cuplu a cumpărat un siloz cu o liră şi l-a transformat în casa visurilor în 6 ani. Cât i-a costat renovarea
a1.ro
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
HelloTaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Catine
Supă cremă de sparanghel verde, cu parmezan
useit.ro
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
as.ro
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Spynews
Cu ce se ocupă Adina Miuleasa de la Mireasa, sezonul 6. Fosta concurentă este virală pe TikTok și a plecat într-o vacanță de vis / FOTO
DeParinti
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
MediCOOL
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
HelloTaste
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
x