Muzica ascultata la casti - probleme pentru auz

Publicat pe 23.08.2010 la 15:13 Actualizat pe 23.08.2010 la 15:30

Intr-un studiu aparut recent in The Journal of the American Medical Association (JAMA), specialistii sustin ca in ultimul deceniu s-a marit cu aproximativ 30% riscul pierderii auzului in cazul adolescentilor.

Principala cauza a acestui fenomen o reprezinta cresterea timpului cat adolescentii folosesc MP3-ului. Psihologii vorbesc despre un supraconsum de muzica atunci cand vor sa defineasca relatia dintre adolescenti, muzica si MP3. Medicii orelisti sunt si mai ingrijorati.

Astfel, Medicul Nathalie Loudon, specialist in audiofonologie la Spitalul Trousseau, din Paris, atrage atentia ca adolescentii nu constientizeaza riscurile. In repetate randuri, profesorul doctor Dorin Sarafoleanu a subliniat faptul ca, de la nastere, dispunem de un valoros capital auditiv, pe care, din pacate, in special adolescentii il irosesc, lasandu-l la dispozitia decibelilor multe si multe ore zilnic.

Acest obicei din ce in ce mai frecvent explica fragilitatea la nivelul celulelor auditive observata in cazul adolescentilor. Mai grav este ca se inregistreaza o pierdere a auzului ireversibila daca expunerea celulelor auditive este indelungata. Celulele afectate nu se mai recupereaza. Ele mor, fara putinta de regenerare.

In mod curent, la MP3, adolescentii depasesc 90-100 de decibeli, ceea ce este extrem de periculos, in conditiile in care 120 de decibeli reprezinta pragul ce duce la durere. Comparativ cu un concert ascultat intr-o sala, la MP3, sunetul este continuu, fara pauza pentru ureche, ceea ce constituie un stres puternic.

Tocmai de aceea, pentru a reduce acest stres, specialistii recomanda castile externe in locul celor interne, care asigura protectia mai buna a urechii, dar si calitatea sunetului. De asemenea, profesorul doctor Dorin Sarafoleanu recomanda evitarea suprasolicitarii urechilor, scaderea volumului sunetului si sa nu stam cu castile in urechi mai mult de doua ore zilnic.

Ceea ce nu inseamna sa ascultam doua ore incontinuu, ci cu pauze, dictate de insusi simtul auzului, care da semnale cand are nevoie de odihna. Semnalele constau in acufene - tiuituri ascutite, deranjante, care ne avertizeaza ca urechea a obosit. Persistenta acufenelor este semnul ca ne pandeste pierderea auzului, situatie in care trebuie consultat de urgenta medicul specialist.

Stresul auditiv provocat de MP3 nu este unic. Specialistii atrag atentia ca la stresul auditiv intretinut de folosirea incorecta a MP3-ului mai adaugam si zgomotul traficului rutier, zgomotul propriu al unor locuri de munca, al telefoanelor. Sunt zgomote nocive, intense, continue, care contribuie la pierderea auzului.

sursa: Jurnalul National

foto: howtostudy.com

În articolul

Muzica ascultata la casti - probleme pentru auz

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate mentală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Catine
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
useit.ro
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
as.ro
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe săptămână. Cum afectează numărul lor nivelul colesterolului
Spynews
Rețetă de prăjitură cu mango și mere. Un desert ideal pentru weekend
DeParinti
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
HelloTaste
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
x