Problemele de cuplu cauzate de asteptari prea mari

Publicat pe 24.03.2011 la 21:23

Tendinta actuala este cea in care casatoria este privita cu scepticism, iar divortul este o optiune care se ia in calcul mult mai liber ca in trecut. Motivele sunt variate: emanciparea femeii, tendinta generala a oamenilor de a fi mai individualisti, dar si ideile mult prea romantice cu care crestem din fasa.

Astfel, ajungem la varsta adulta cu o parere cosmetizata in legatura cu ce inseamna de fapt traiul in doi, zi de zi, pentru tot restul vietii. Se ajunge nu de putine ori la conflicte, suferinta si despartire. Problema poate fi nu aceea ca nu ne gasim perechea, ci ca avem asteptari prea mari de la relatie si ne asteptam sa traim daca se poate intr-o perpetua armonie. Ori lucrurile nu sunt niciodata atat de simple sau lipsite de piedici.

Basme, filme, muzica

Firul epic al basmelor clasice cu care am crescut multi dintre noi se desfasoara in jurul unor idei centrale cum ar fi bine versus rau, dar tes si povesti de iubire intre printi care vin calare pe cai albi pentru a salva printesa din turn, Frumoasa Adormita, Alba ca Zapada sau Cenusareasa. Ele se incheie in mod convenabil cu nunta, dupa care povestea se rezuma la "si au trai fericiti pana la adanci batraneti".

Se transmite ideea ca partea cea mai grea dureaza pana cand cei doi se gasesc, inving toate rautatile si ajung sa fie impreuna, pentru ca mai apoi, totul sa decurga perfect. Pe cand in viata reala, greul incepe de cele mai multe ori in momentul nuntii si continua pana la adanci batraneti. Viata de cuplu presupune compromis, acceptarea celuilalt si a obiceiurilor sale, a felului sau de a fi care nu este neaparat mai bun sau mai rau decat al nostru, insa poate fi foarte diferit.

Intr-o relatie de lunga durata cei doi ajung sa afle si lucruri mai putin placute unul despre celalalt, sa isi cunoasca temerile, punctele forte, micile rautati, ambitiile, visele si asa mai departe. O relatie nu ajunge sa se destrame pentru ca unul este rau si altul bun, ci pentru ca nu reusesc sa se accepte asa cum sunt. Uneori motivele sunt intemeiate, iar unul dintre parteneri considera ca ceea ce trebuie sa accepte este prea mult, dar alteori certurile pun o presiune prea mare tocmai pentru ca avem impresia ca nu aduc ceva bun, ca sunt un semn rau.

Bineinteles, a fi mereu in conflict cu jumatatea nu indica o relatie prea fericita, insa momentele mai grele, cele in care suntem dezamagiti sau ni se pare ca a disparut pasiunea trebuie luate ca atare: momente si nu ceva mai mult. Este important sa facem diferenta intre lucrurile pe care intr-adevar ni le dorim de la o relatie si cel de langa noi si cele pe care le copiem de la altii, ceea ce vedem in filme sau cum ne imaginam ca ar trebui sa fie.

Dincolo de iubire si pasiune, intre cei doi trebuie sa existe respect si toleranta, pentru ca la urma urmei, casatoria este un angajament de cursa lunga, iar atunci cand apar si copii, cuplul se sudeaza pe viata, indiferent daca raman impreuna sau decid sa se departa. De aceea, este important sa fim cu cineva care nu doar ne iubeste si ne cunoaste foarte bine, dar care stie sa ne accepte cu toate pe care le avem si sa ne suporte.

Suntem plini de idei despre romantism si fericire, insa realitatea ne poate contrazice de multe ori prin lucruri la care nu ne-am fi asteptat si tocmai aceasta perceptie gresita sa fie cauza nefericirii noastre, nu cei de langa noi pe care ii schimbam in cautarea partenerului ideal. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa nu avem standarde sau anumite cerinte, ci sa incercam sa nu mai cautam nod in papura si sa dramatizam inutil orice neplacere.

Citeste si a1.ro!

Foto: picasaweb.google.com

În articolul

Problemele de cuplu cauzate de asteptari prea mari

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x