Roz pentru fetite, albastru pentru baieti - diferentierea rolurilor inca de la nastere

Publicat pe 10.08.2010 la 15:12 Actualizat pe 10.08.2010 la 15:46

Rolul unui copil intr-o societate se stabileste pentru multi inca din pantece. In momentul in care parintii afla sexul acestuia, incepe un adevarat ritual al implementarii de reguli nescrise, insa atat de valabile de atatia ani.

Hainele celui mic vor fi albastre sau roz, camera in care va sta va avea accente masculine sau feminine, iar jucariile vor fi si ele alese pe principiul: acestea sunt pentru baieti, acestea pentru fete.

Cu toate acestea, in familiile in care sunt mai multi frati de sex opus, relativ apropiati ca varsta, atunci cand se vor juca vor face de multe ori schimb intre ei, fara a lua in considerare astfel de diferente impuse din exterior.

Nu exista dovezi stiintifice care sa ateste ca a trata un copil de mic exclusiv prin prisma sexului sau este lucrul necesar pentru dezvoltarea sa armonioasa. Din contra, daca exista o tendinta in crestere, ea se refera la uniformizare: hainute si jucarii unisex.

Copiii si constientizarea propriului sex

Pana la varsta de 6-7 ani chiar, multi copii trec printr-o perioada in care si-ar dori sa fie de fapt de sexul opus: fetele vor sa aiba parul scurt, aleg jocuri cu arme sau masini, in timp ce baietii aleg sa probeza hainele mamei, sa vada cum le sta cu ruj.

Un astfel de comportament nu trebuie pedepsit pentru ca de cele mai multe ori este doar o joaca si o descoperire a propriei persoane. Cat sunt mici, copiii nu sunt perfect constienti de diferentierile sexuale dintre ei, sau chiar dintre adulti.

Pentru ei, mama si tata sunt doar niste creaturi uriase care ii protejeaza si ii iubesc. Cand intra totusi in faza oedipiana, intre 2 si 5 ani, majoritatea copiilor isi descopera singuri rolul sexual: baietii devin mai atasati de mama si rivalizeaza cu tatal pentru atentia ei, iar fetele cauta aprecierea si dragostea tatalui, respingandu-le de multe ori pe mame.

Este insa o perioada scurta, dupa care lucrurile revin la normal. Iar cei mai derutati sunt de cele mai multe ori parintii, ei aflandu-se in situatia de a nu intelege comportamentul copiilor lor.

Dar libertatea de exprimare nu va determina ca un copil sa aiba un comportament deviant si nici faptul ca temporar se comporta contrar sexului sau. Este important pentru un copil sa descopere singur ce ii place, sa fie curios si liber sa experimenteze, atata timp cat nu se raneste pe sine sau pe altii. Pentru ca de fapt, indiferent de statutul pe care il va avea intr-o societate, copilaria serveste unui singur lucru: jocului.

foto: http://www.projectandini.org

În articolul

Roz pentru fetite, albastru pentru baieti - diferentierea rolurilor inca de la nastere

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x