Tu ce relatie ai cu parintii tai aflati la batranete?

Publicat pe 13.03.2011 la 15:24

O vorba celebra spune: "Jobul tau nu te va iubi cand vei fi batran”. Crud adevar… Atunci cine? Evident, copiii tai si toti cei carora ai stiut si ai reusit sa le oferi de-a lungul vietii tale clipe frumoase, amintiri speciale si bucurii, multe bucurii.

Este dificil pentru oricine sa vada cum trec anii, cum ii cresc copiii, cum mai apare un fir alb razlet, care parca nu era acolo, langa tampla, cum schimbam prefixul, cu alte cuvinte... cum imbratranim. Este cu atat mai dificil, insa, sa iti vezi parintii imbatranind sub ochii tai. Ce simti este ca un montagne russe emotional. Acestia sunt oamenii care ti-au dat viata, pe care ii stii dintotdeauna, care au avut grija de tine si acum a venit clipa sa ai tu grija de ei. Iar aceasta sarcina nu este dintre cele mai simple, nici pentru tine si nici pentru ei.

Corpul lor nu mai are vitalitatea de alta data, iar acest lucru le creeaza depresii si vii nemultumiri. Ca si tine, si ei pot fi incapatanati. Si lor le este foarte greu sa accepte realitatea ca devin neputinciosi, total sau partial, la mana copiilor, din mai multe puncte de vedere: fizic, financiar, emotional, practic. Multi se vor infuria pe ei insisi si vor opune rezistenta primirii de ajutor constant de la copiii lor ajunsi oameni mari, la casele lor, refuzand sa accepte limitele pe care le au acum, la noua lor varsta.

Cum sa fie ei la mana copiilor, ca doar ei detineau candva controlul, cum sa il piarda acum? Altii isi accepta limitele si se lasa, ca niste copii mici, la latitudinea deciziilor copiilor lor, pierduti uneori intr-o lume necunoscuta celor din jur.

Ca sa te poti descurca onorabil cu parintii tai care imbatranesc, trebuie sa inveti sa devii tu factorul de decizie in raport cu ei (fapt uneori dificil, cata vreme toata viata a fost invers), sa le intelegi lumea si valoarea timpului (care e sensibil diferit de al tau) si sa le asculti nemultumirile, problemele (reale sau imaginare) si vaicarelile (ce devin din ce in ce mai multe la batranete). De fapt, aceste vaicareli si plangeri iti vor indica cu claritate care sunt adevaratele lor probleme. Deci, fii pregatit sa asculti cat de mult poti tu.

Pentru multi dintre noi, este dificil sa putem avea grija cu adevarat de unul sau de ambii tai parinti, mai ales daca ai un serviciu care te solicita aproape toata ziua sau daca traiesti mai departe de ei si nu ai conditii concrete sa ii aduci sa stea cu tine (sau nu vor nici ei sa plece din casa lor). Insa tine cont ca parintii nu sunt ca acel fotoliu confortabil din sufragerie pe care il gasesti acolo intotdeauna; intr-o buna zi ei vor disparea definitiv de langa tine. Asa ca incearca sa le faci cat mai placuti „anii de aur", anii batranetii.


Daca luam in considerare si ca ai nostri copii sunt cu ochii pe noi, isi iubesc bunicii si vad concret cum te porti tu cu parintii tai, influentandu-le astfel si conceptia lor viitoare despre cum sa se poarte si ei cu tine cand vei imbatrani, devine cu atat mai important si responsabil sa gestionezi bine relatia ta cu parintii tai varstnici. Cu tact, cu rabdare si cu multa toleranta.

Citeste restul pe sfatulparintilor.ro!
foto: learnvest.com

În articolul

Tu ce relatie ai cu parintii tai aflati la batranete?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x