• LUNI, 05 NOIEMBRIE 2018

  7 semne și simptome ale deficienței de vitamina B6

   Vitamina B6 este una dintre cele nouă vitamine ale complexului B, pe care medicii au descoperit-o încă din anul 1932, însă despre care oamenii de știință încă descoperă noi beneficii pentru organism.

  Persoanele care au o alimentație echilibrată și corectă își iau din alimente necesarul de vitamina B6, însă atunci când există un deficit în alte vitamine ale complexului B, precum B12, de exemplu, există riscul să apară dezechilibre la toate aceste vitamine.

  Spre exemplu, deficitul de vitamina B6 este mai frecvent în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni la ficat, rinichi, boli digestive sau autoimune. Cu risc crescut sunt și fumătorii, persoanele care suferă de obezitate, alcoolicii sau femeile însărcinate.

  Pentru că vitamina B6 este implicată în peste 150 de reacții enzimatice din organism, care ajută corpul să proceseze proteinele, carbohidrații sau grăsimile, și are un rol important în buna funcționare a sistemului nervos și imunitar.

  Recent, oamenii de știință au descoperit că vitamina B6 are și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că ea ar putea avea un rol esențial și în prevenirea unor boli cardiovasculare.

  De aceea, atunci când în organismul nostru există o deficiență a vitaminei B, încep să apară și unele semne și simptome. Iată 7 dintre cele mai frecvente, potrivit publicației Healthline:

  Iritațiile sau alergiile la nivelul pielii

  Deficitul de vitamina B6 poate cauza dermatite, iritații roșiatice ale pielii, care pot apărea pe scalp, față, gât sau piept. Aceste dermatite ar putea apărea din cauză că, fară suficientă vitamina B6, organismul nu mai poate sintetiza la fel de eficient colagenul.

  Buzele crăpate și uscate

  Un alt semn care poate indica o deficiență de vitamina B6 este reprezentat de buzele uscate, care se crapă cu ușurință, în special la colțuri. Această problemă poate fi cauzată, de asemenea, de deficiențele de riboflavină, fier sau alți nutrienți importanți.

  Schimbări frecvente ale stării de spirit

  Pentru că vitamina B6 este importantă pentru funcționarea corectă a sistemului nervos, atunci când există un deficit în organism acest lucru ne poate afecta inclusiv starea de spirit. Se întâmplă uneori ca stări precum depresia, anxietatea, iritabilitatea sau schimbările de dispoziție să fie influențate și de un deficit de vitamina B6.

  Sistem imunitar slăbit

  Un sistem imunitar puternic poate preveni și lupta cu succes contra infecțiilor sau inflamațiilor, iar un deficit de vitamina B6 poate slăbi sistemul imunitar, făcându-ne vulnerabili. Atunci când această vitamină nu se regăsește în cantități optime în corpul nostru, organismul nu mai poate produce anticorpi cu la fel de mare ușurință.

  Oboseală și lipsa energiei

  O deficiență de vitamina B6 te poate face să te simți neobișnuit de obosit și lipsit de energie. B6 are un rol important în producerea hemoglobinei, proteina care ajută la transportarea oxigenului în celulele din corp. Atunci când celulele nu primesc suficient oxigen din cauza lipsei de hemoglobină apare anemia, din cauza căreia ne putem simți mai obosiți ca de obicei.

  Senzația de înțepături în mâini și picioare

  Deficitul de B6 poate afecta și nervii din mâini sau picioare și, drept rezultat, putem avea senzația de înțepături la nivelul membrelor sau amorțeli. Vestea bună este că problema poate fi rezolvată prin corectarea deficienței de B6, fără să fie o afecțiune ireversibilă.

  Senzația de limbă inflamată

  Adeseori, lipsa vitaminei B6 din organism poate cauza apariția glositei, o inflamație care apare la nivelul limbii și care modifică dimensiunile, textura și culoarea acesteia. Suprafața limbii se poate simți mult mai alunecoasă, drept rezultat al distrugerii papilelor gustative.

  Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Zivica Kerkez

  COMENTARII

  7 trucuri pentru o respirație proaspătă pe tot parcursul zilei

  acum 1 zile

  Prospețimea gurii tale este foarte importantă indiferent de context. În clipa în care ești la birou, alături de colegi și clienți, vei simți nevoia să îi eviți în discuțiile directe, ceea ce va da un semnal negativ celor din fața ta.

  Ce poți face pentru a-ți întări rapid sistemul imunitar împotriva gripelor și virozelor de sezon

  acum 5 zile

  Odată cu venirea frigului corpul tău trece prin schimbări în întâmpinarea cărora trebuie să vii printr-o alimentație sănătoasă, prin sport și aport crescut de vitamine.

  Apa filtrata - cea mai sanatoasa forma de hidratare

  acum 6 zile

  Este un lucru stiut ca adultii au nevoie de cel putin doi litri de apa zilnic, insa aceasta cantitate difera, de fapt, de greutatea ta. Astfel, mai corect spus, ai nevoie de 40 de mililitri de apa pentru fiecare kilogram pe care il cantaresti, in fiecare zi.

  Maseaua de minte - simptome resimtite, complicatii, extractie

  acum 25 zile

  Majoritatea oamenilor se confrunta cu aparitia molarilor de minte in jurul varstei de 17-25 de ani. Acestia sunt al treilea si ultimul set de molari care apar la maturitate. Uneori insa, pot exista sub gingie de la varsta de 8-10 ani si se observa doar la radiografie.

  Top 7 remedii naturale pentru îmbunatățirea ficatului

  acum 25 zile

  Alimentația, stresul zilnic sau starea de epuizare totală sunt doar câțiva dintre factorii care influențează negativ funcția hepatică. Ficatul este cel mai important organ din corpul nostru deoarece are un rol esențial în susținerea întregului organism. Acesta este...

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Stirile Antena 1 Observator

  observator.tv


  Top stiri
  CulTOUR
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit & Co
  Citește mai mult... »