Afla ce sa mananci pentru a-ti mentine frumusetea

Publicat pe 07.06.2011 la 13:04 Actualizat pe 07.06.2011 la 13:11

Dupa varsta de 40 de ani apar primele semne ale imbatranirii. Dar oare sunt de ajuns numai tratamentele cosmetice ca sa ne mentinem in forma? Specialistii spun ca esentiala este alimentatia.

Stresul, fumatul, poluarea, nerespectarea orelor de odihna si alimentatia nesanatoasa sunt numai cativa factori care duc la îmbatranirea prematura a organismului. O dieta echilibrata, un somn linistit, o hidratare corespunzatoare si cat mai multe exercitii fizice sunt numai cateva dintre strategiile anti-aging, foarte usor de urmat.

Pentru a ne mentine tinere si frumoase, specialistii sustin ca o dieta anti-aging trebuie sa contina 50% carbohidrati, 25% proteine si 25% grasimi. Este recomandat ca proteinele sa provina din produse vegetale, precum soia, fasole sau tofu si doar o treime din carne. Carbohidratii trebuie luati din fructe si legume, iar grasimile - din ulei de masline, peste si nuci si mai putin din produsele animale.

Pestele

Specialistii ne recomanda sa consumam cate o portie de peste de 150 de grame/zi, de patru ori pe saptamana, preparat la gratar sau la cuptor. Prin continutul de proteine de calitate, antioxidanti si microelemente, pestele contribuie la reducerea colesterolului rau si a trigliceridelor si previne bolile cardiace.

Uleiurile vegetale

Ca si pestele, uleiurile vegetale sunt bogate în acizi grasi Omega 3, foarte buni pentru mentinerea sanatatii inimii. Consumate cu moderatie, una sau doua linguri pe zi, uleiurile vegetale au un rol important în dieta anti-îmbatranire. De masline sau de porumb, dar si uleiul de susan sau de nuca, cu un parfum inconfundabil, folosit mai mult la salate, are o puternica actiune anti-aging. La fel de bune si sanatoase, dar mai putin cunoscute sunt si uleiurile din seminte de struguri, de dovleac sau de in.

Rosiile si broccoli

Cu un continut bogat de antioxidanti si licopen, rosiile ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer, au un rol important în vindecarea anumitor boli si ajuta la detoxifierea organismului. Broccoli ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer (colon sau san), previne aparitia cataractei si a osteoporozei. Pentru a-si mentine principiile active, broccoli trebuie consumat cat mai aproape de forma proaspata, în portii de 200 de grame, de trei sau patru ori pe saptamana.

Legumele uscate

Legumele uscate, precum fasolea uscata sau lintea, contin carbohidrati lenti, proteine vegetale de calitate si fibre, cu un rol important în reglarea tranzitului intestinal si reglarea apetitutului. Portia recomandata este de 150-200 de grame (fierte) pe zi.

Ceapa si usturoiul

Si ceapa si usturoiul contin numeroase vitamine, A, C, PP si B, antioxidanti si microelemente, cu un efect antiîmbatranire. Se recomanda consumul unui catel de usturoi pe zi si a trei cepe pe saptamana.

Ciocolata amaruie

Are un efect antistres garantat datorita continutului de triptofan, dar mai contine si vitamine din grupa B si E, magneziu, fosfor si fier. Portia recomandata este de 3-4 patratele pe zi, dar ciocolata trebuie sa aiba un continut de cacao de cel putin 70%.

Nucile si alunele

Bogate în vitamina E si seleniu, si nucile si alunele contribuie la mentinerea tineretii. Portia recomandata este de 100 de grame de nuci sau alune pe zi, fara sare.

Ce ar putea contine o dieta anti-îmbatranire pe o perioada de o saptamana

• Micul dejun: ora 11.00

În functie de preferinta, poti opta pentru urmatoarele alimente: iaurt degresat simplu sau cu fructe, ceai verde, lapte degresat, cereale integrale cu fructe uscate, struguri sau prune.

• Masa de pranz

La alegere, poti opta pentru: piure de spanac, peste (ton, somon, macrou sau sardine) preparat la gratar, fasole verde fiarta, salata de andive cu ulei de masline si suc proaspat de lamaie, fructe de mare cu usturoi si verdeata, salata verde cu rosii, castraveti si ceapa verde, broccoli sau conopida la abur, salata de dovlecei, frigarui de pui cu legume, carne de vita slaba cu garnitura de cartofi fierti si mancare de fasole boabe fara prajeala.

• Cina

Tot în functie de gust, la cina poti opta pentru: mancare de mazare, supa de legume, fructe de mare preparate la abur, omleta, salata de vinete, salata de varza, salata de sfecla, avocado, nuci.



Citeste si Revista Felicia!
Foto: renewingwellness.com

În articolul

Afla ce sa mananci pentru a-ti mentine frumusetea

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x