Afla daca esti in pericol sa faci osteoporoza!

Publicat pe 18.10.2010 la 10:15 Actualizat pe 18.10.2010 la 09:53

Osteoporoza este o afectiune din ce in ce mai raspandita. 20 octombrie este Ziua Mondiala a Osteoporozei, ocazie cu care medici si organizatii din intreaga lume isi propun sa atraga viguros atentia asupra acestei maladii.

Osteoporoza se caracterizeaza prin pierderea insidioasa (si, din pacate, silentioasa) a masei osului si a microarhitecturii acestuia, cu fragilizare si fractura la miscari simple (tuse, mers, indoire), cele mai expuse fiind vertebrele, oasele soldului si pumnului.

Femeile sunt de doua ori mai expuse osteoporozei (in mare parte si din cauza osaturii mai fine), dar osteoporoza exista si trebuie investigata si la barbati. Factori de risc sunt: stabilitatea osoasa de la nastere, echilibrul hormonal,inaintarea in varsta, prezenta de cazuri in familie, aportul insuficient de calciu si de vitamina D (incepand chiar din primii ani de viata), fumatul, alcoolismul (care interfera cu absorbtia calciului), sedentarismul (exercitiul fizic, in special cel facut in picioare - mersul, alergarea, dansul, aerobicul -, solicita osul si favorizeaza constructia osoasa, intarind coloana vertebrala si soldurile.

Exista si tratamente de lunga durata, care pot avea acest efect advers: corticoterapia, unele anticonvulsivante, antidepresive (in hibitori selectivi de recaptare a serotoninei), unele antiacide (cele pe baza de aluminiu si inhibitorii de pompa protonica), precum si unele medicamente folosite in terapia cancerului. Hipertiroidismul, diabetul zaharat, boala Cushing, unele afectiuni digestive cronice se asociaza, de asemenea, cu un risc crescut de osteoporoza.

La ce trebuie sa fii atenta

Simptomele constau in dureri de spate, scadere in inaltime si modificari posturale ale coloanei ver tebrale si fracturi (mai ales la co loana, sold si pumn).

Cum verifici daca ai osteoporoza

Este indicat sa va verificati densitatea osoasa. Exista mai multe metode de determinare, dar cea mai eficienta este osteodensitometria DEXA. Masurarea densitatii osoase este recomandata pentru fiecare femeie de peste 65 de ani si barbat de peste 70 de ani, dar si pentru femeile mai tinere, dupa instalarea menopauzei.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: ivillage.com

În articolul

Afla daca esti in pericol sa faci osteoporoza!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x