Afla tot ce trebuie sa stii despre cancerul tiroidian

Publicat pe 06.10.2010 la 11:28 Actualizat pe 06.10.2010 la 12:45

cancer tiroidian

Specialistii reuniti intre 11 si 16 septembrie, la Paris, in cadrul celui de-al 14-lea congres international al tiroidei, au prezentat si oficializat recomandari privitoare la serviciile medicale acordate bolnavilor tiroidieni.
Scopul recomandarilor este sa armonizeze practicile medicale, astfel incat sa se reuseasca diminuarea numarului inca mare al ablatiilor chirurgicale partiale sau totale de tiroida.
PRELEVARE DE CELULE
Potrivit statisticilor, la ora actuala se inregis treaza o crestere a numarului persoanelor cu afectiuni ale tiroidei. Aceasta crestere ar putea fi explicata, la prima vedere, prin stabilirea unor metode superioare de depistare a afectiunilor, sustine profesorul Martin Schlumberger, seful serviciului de medicina nucleara in cadrul Institutului Gustave Roussy (Villejuif), presedinte al comitetului de organizare a congresului.
"O simpla palpare permite depistarea nodulilor la 4% pana la 7% la adulti. Daca se efectueaza o ecografie de control la nivelul unei comunitati, se va depista o afectiune a tiroidei la aproximativ o jumatate dintre membrii acestei comunitati. Dar trebuie stiut ca mare parte dintre acesti noduli de mici dimensiuni nu se vor maligniza niciodata, explica Martin Schlumberger.
in ultima perioada, sunt depistate din ce in ce mai multe tumori de mici dimensiuni, dar numarul pacientilor care prezinta tumori mari bate pasul pe loc. Ceea ce explica faptul ca, in final, cazuistica grava nu s-a redus. Pentru evitarea cazurilor de "subdiagnostic", care frecvent este sinonim cu un exces de ablatii chirurgicale, specialistii au decis sa consacre congresul international al tiroidei acestei problematici majore si sa elaboreze un set de recomandari de buna practica. "Aplicarea acestor recomandari va permite, intre altele, si reducerea cheltuielilor pentru serviciile medicale."
Pentru noduli se fac cateva recomandari simple: masurarea nivelului TSH (Thyroid-stimulating hormone). Acest test masoara cantitatea hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) din sange. De asemenea, se indica realizarea unei ecografii si, dupa caz, o citopunctie: prelevarea catorva celule din leziune, care confirma sau infirma prezenta de celule canceroase. Respectarea acestui protocol ar trebui sa conduca, in final, la evitarea interventiilor inutile, scumpe si uneori periculoase.
TESTE
Profesorul Schlumberger a mai precizat in cadrul congresului ca la ora actuala sunt modalitati efici ente de depistare a anomaliilor genetice responsabile de subactivare a proteinelor care sunt la originea tumorilor canceroase.
Primele sase teste clinice au fost prezentate in cadrul congresului. Unul dintre ele, efectuat de o echipa de specialisti din Franta, releva o transformare a diagnosticului pacientilor a caror monitorizare glo bala este de la cateva luni la cativa ani. Astfel, unii pacienti sunt refacuti aproape complet dupa cinci ani de la diagnostic. Un asemenea raspuns a fost obtinut la jumatate dintre pacientii participanti la test.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto; checkyourneck.com
În articolul

Afla tot ce trebuie sa stii despre cancerul tiroidian

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x