Atenție la nodulii de pe corp!

Publicat pe 01.01.2013 la 19:05 Actualizat pe 01.01.2014 la 19:05

Orice formatiune suspecta care apare pe corp trebuie verificata de medic pentru a stabili daca este maligna sau benigna, ne sfatuiesc medicii. Specialistii mai precizeaza insa ca nu orice nodul e obligatoriu malign. Cel mai frecvent acestia sunt necancerosi si se pot localiza in diferite zone ale corpului: pe gat, pe picioare, sub brat, pe mana.

Daca un nodul se formeaza in zona gatului, el este, in proportie covarsitoare, chist sebaceu. Un astfel de chist se formeaza de regula daca o glanda sebacee este obturata. Apoi, secretia acestei glande se acumuleaza si se formeaza chistul. O astfel de formatiune este total nedureroasa si se elimina printr-o simpla interventie chirurgicala ce are loc sub anestezie locala.

Nu ignorati total aceste chisturi! Exista situatii in care formatiunile foarte tari pot fi semn de leucemie, de boala Hodgkin sau de cancer localizat in alta parte a corpului. Boala Hodgkin este un tip de limfom malign ce afecteaza in special ganglionii gatului si ai subsuorii. Ea apare mai ales la adultii tineri si la varstnici. Simptomul principal este umflarea ganglionilor situati la nivel cervical si la subrat. Ei nu sunt durerosi si nu prezinta infectie aparenta.

Pe picior

Deoarece picioarele sunt mai expuse prafului sau transpiratiei, multe persoane nu se mira daca pe membrele inferioare apar diverse leziuni. De cele mai multe ori, nodulii localizati pe picioare sunt incadrati in categoria dermatofibromului, leziune benigna care face pielea mata, lucioasa sau solzoasa. Majoritatea celor care au un astfel de nodul pe picior se tem ca ar putea fi lupus eritematos, infectie cu HIV, leucemie sau chiar un cancer al pielii. Nu sunt excluse aceste afectiuni, mai ales daca sunt mai multi noduli. Dar astfel de formatiuni se pot dezvolta si din cauza unei rani minore (intepatura unui spin sau chiar o muscatura unei insecte). Dermatofibromul nu trebuie obligatoriu eliminat. Daca totusi incepe sa sangereze, devine dureros sau provoaca mancarimi, consultati medicul.

Sub brat

Utilizarea deodorantelor si a antiperspirantelor poate avea si dezavantaje. Unul dintre cele mai frecvente? Blocarea unor glande sudoripare. In consecinta, se pot forma noduli subrat. Desi acesti noduli nu sunt periculosi, medicul ar trebui consultat fara intarziere. Pentru ca numai un specialist poate face diferenta intre chistul cauzat de blocarea unei glande sudoripare si glanda limfatica inflamata de o infectie sau de un virus, situatie in care este indicata administrarea unui tratament pentru a preveni agravarea bolii. Tot in zona subratului se mai formeaza noduli, in cazul femeilor care alapteaza.

Atentie! Faptul ca multi dintre nodulii care apar sub brat sunt benigni nu exclude posibilitatea ca unii sa aiba potential cancerigen! Pentru a evita formarea nodulilor in zona sanilor sau a subratului, medicii recomanda utilizarea deodorantelor si mai putin a antiperspirantelor. Explicatia? Deodorantele lasa pielea sa respire si nu blocheaza eliminarea toxinelor din organism. Neeliminate, toxinele se depoziteaza in zona sanului si sub brat, in ganglionii limfatici.

La incheietura mainii

Cazurile cele mai frecvente de chisturi pe maini sunt cele ganglionare, care apar in jurul articulatiilor. Nu se cunoaste motivul aparitiei acestor formatiuni, dar se stie ca 50% dintre acestea se resorb de la sine.
Medicii ne sfatuiesc ca, in cazul in care devin dureroase, chisturile sa fie eliminate printr-o interventie chirurgicala. In unele cazuri, un nodul localizat la incheietura manii poate semnala prezenta unui cancer.

Pe umar

Cu toate ca sunt mai putin frecventi, nodulii localizati in zona umarului sunt, in fapt, o grupare de celule adipoase. Numit stiintific lipom, acesta are dimensiuni care variaza de la marimea unui bob de mazare pana la dimensiunea unei cirese. Lipoamele nu trebuie extirpate obligatoriu. Dar devin urgente medicale daca apasa pe vreun nerv si sunt dureroase. Pentru a se asigura ca aceasta formatiune nu e maligna, medicul poate cere biopsie.

La sani

Multe femei au avut senzatia la un moment dat ca au pietre in loc de sani. Mai ales in perioada premergatoare ciclului menstrual, ele depisteaza umflaturi despre care cred ca sunt semne ale unui cancer mamar. Medicii sustin ca aproximativ 90% dintre nodulii care apar pe sani sunt benigni.
Totusi, riscul unui cancer mamar este major, mai ales in cazul femeilor care au frecvent noduli. De aceea, medicii recomanda consultul de specialitate periodic.

In gura

In cavitatea bucala se pot dezvolta mici formatiuni dureroase, cunoscute sub numele de ulceratii, frecvent asociate cu cancerul bucal. Medicii spun ca, de cele mai multe ori, aceste ulceratii sunt provocate de periajul agresiv al danturii, de lovirea interiorului gurii cu periuta de dinti, de stres si chiar de schimbarile hormonale. Daca in urma tratamentului, situatia nu se amelioreaza, mergeti la medic pentru investigatii suplimentare, deoarece aceste umflaturi pot fi intr-adevar semnul unei boli severe.

De stiut

● Orice persoana poate face noduli, dar adultii intre 15 si 40 de ani sunt cel mai des afectati.
● Nodulii apar mai frecvent la femei decat la barbati, proportia fiind de un barbat la trei femei.
● Acesti noduli nu apar, in mod normal, la copii. Totusi in cazul aparitiei, de regula, ei dispar fara tratament.

Citeste si jurnalul.ro
Foto: consultantlive.com

În articolul

Atenție la nodulii de pe corp!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x