Ce nu știai despre vânătăi

Publicat pe 11.03.2014 la 10:01 Actualizat pe 11.03.2014 la 11:25

Vânătăile - urmările unor lovituri mai mult sau mai puțin puternice sunt mici curiozități. Au culoarea neagră sau albastră, verde, galben sau roșu și apar atunci când vasele de sânge se sparg și colorează pielea. Uneori ele dispar repede, iar în alte situații ele pot dura câteva săptămâni.

Vânătăile - urmările unor lovituri mai mult sau mai puțin puternice sunt mici curiozități. Au culoarea neagră sau albastră, verde, galben sau roșu și apar atunci când vasele de sânge se sparg și colorează pielea. Uneori ele dispar repede, iar în alte situații ele pot dura câteva săptămâni.

Există trei tipuri de vânătăi - cele ale pielii, musculare și osoase - ceea ce înseamnă că orice parte a corpului tău se poate învineți. De ce ne învinețim și cine se învinețește cel mai ușor?

1. Roșcații se învinețesc cel mai ușor

Femeile roșcate în special sunt mai susceptibile la învinețire decât brunetele. Medicii au constatat faptul că roșcații sunt cei care se învinețesc mai ușor după o intervenție medicală. Oamenii de știință nu au putut determina de ce acest lucru se întâmplă, pentru că femeile care au participat la studiu aveau o înălțime, greutate și vârstă similară și nici una dintre ele nu prezenta probleme cu coagularea sangvină. O cauză ar putea fi o mutație a genei MC1R, ce ajută la controlarea formării pigmentului și duce la formarea culorii roșii.

2. Vânătăile sărutului

Urmele lăsate pe gât mai ales drept urmare a unui sărut mai pasional constituie un alt tip de vânătaie. Însă tot ele pot indica urme ale abuzului sexual, în special dacă sunt observate la minori. Ele se formează prin ruperea capilarelor mici de sânge de la suprafața pielii și vânătăile pot dura câteva zile.

3. Te poți învineți și după ce mori

Nici macar persoanele decedate nu scapă de vânătăi. Ele pot apărea post-mortem. În special în cazul bătrânilor, pielea este foarte delicată și se poate învineți cu ușurință.

4. Femeile se învinețesc mai ușor decât bărbații

Bărbații se învinețesc mult mai greu decât femeile pentru că pielea lor este în general mai rezistentă decât cea a femeilor. O piele mai puternică oferă o barieră între lumea exterioară și vasele de sânge fragile. Bărbații au și o densitate mai mare a colagenului decât femeile, iar colagenul întărește vasele de sânge, prevenind ruperea lor.

5. Te învinețești mai ușor odată cu înaintarea în vârstă

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire, iar vasele de sânge sunt mai predispuse la rupere. Acest lucru înseamnă că în jurul vârstei de 50 de ani devenim mai predispuși la învinețire. Mai mult, nici nu este nevoie să te lovești pentru a te învineți, pentru că vasele mici de sânge se pot sparge într-un mod spontan.

6. Mahmureala: alcoolul și vânătăile

Te-ai trezit vreodată dimineața după o noapte spumoasă în oraș pentru a-ți da seama că ai vânătăi pe tot corpul? Atunci când bei alcool pe perioade lungi de timp, acest lucru duce la reducerea nivelului de vitamina A din corp. Această vitamină este necesară pentru sănatatea și rezistența pielii. Pe de altă parte, persoanele în stare de ebrietate sunt și mai predispuse să se lovească.

7. Tortură sau tratament: vânătăile ca terapie contra migrenelor

Nu încercați acest lucru acasă. În Asia de Sud există o tradiție ce poartă numele de Gua-sha. Practica este o terapie dermabrazivă și se crede că acest tratament calmează durerile de cap, febra și răceala. Pielea este bine masată cu uleiuri mediciale, iar apoi se masează cu o monedă cauzând roșeață și chiar vânătăi. Realizată într-un mod corect acest tratament eliberează excesul de energie responsabil pentru cauzarea bolilor.

Foto: hepta.ro


În articolul

Ce nu știai despre vânătăi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x