Cum combatem deshidratarea

Publicat pe 04.08.2010 la 18:37

apa

Apa este indispensabila digestiei, circulatiei sangvine, functionarii rinichilor. Structura unor organe, precum creierul sau ochii, este formata in mare parte din apa. Produsele metabolice, toxinele nu pot fi eliminate din organism fara ajutorul apei.

Ea este, asadar, suportul tuturor functiilor organismului. In aceste conditii, este lesne de inteles de ce trebuie sa completam permanent rezervele de apa ale organismului, cu atat mai mult vara, cand transpiram foarte mult.

Nimeni nu este imun la efectele nocive ale soarelui. Chiar si o persoana tanara si sanatoasa se poate deshidrata vara. Totusi, cei mai vulnerabili sunt copiii si varstnicii, al caror mecanism de termoreglare nu este suficient dezvoltat sau nu mai functioneaza corect.

Ameteala si dureri de cap
Organismul uman contine apa in proportie de aproximativ 70%. Doar o zecime daca pierdem din aceasta apa, nu ne mai putem tine pe picioare. Cand deshidratarea este usoara, gura si buzele sunt uscate (buzele chiar crapate), ochii sunt afundati in orbite si isi fac aparitia paloarea, durerile de cap, greata, ameteala, moleseala si crampele musculare in membre.

Daca ea se agraveaza, pulsul se accelereaza, tensiunea arteriala scade, urina devine inchisa la culoare, apar febra, delirul si apoi pierderea cunostintei. In asemenea cazuri, re¬hidratarea nu este posibila decat la spital.

Nu asteptati setea
In mod normal, setea trage semnalul de alarma si ne indeamna sa compensam lichidele pierdute prin transpiratie. Insa nu intotdeauna.

Potrivit specialistilor, pe masura ce inaintam in varsta senzatia de sete isi face aparitia tot mai tarziu fata de momentul deshidratarii. Prin urmare, nu trebuie sa asteptam sa ni se faca sete pentru a ne hidrata.

Lichidele trebuie baute putin cate putin, si nu in cantitate mare dintr-o data. Prin transpiratie, secretii si excretii pierdem zilnic intre 2 si 2,5 litri de apa. Aceasta este cantitatea pe care trebuie sa o inlocuim cu lichide.

Ce lichide bem?
Desi contin apa, sucurile, cafeaua si bauturile care contin alcool nu sunt indicate pentru hidratare. Cafeaua si alcoolul nu fac decat sa accentueze deshidratarea, iar sucurile contin zahar, iar acesta ingreuneaza absorbtia lichidelor.

Bauturile izotonice, recomandate in special dupa antrenamentele sportive, pot fi o optiune in cazul in care ne-am deshidratat foarte mult, fiindca inlocuiesc o parte din sarurile pierdute prin transpiratie.

Totusi, apa ramane varianta cea mai ieftina si cea mai eficienta pentru hidratare.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: http://www.coca-cola.co.uk/health/how-hydration-helps-our-health.htmlcoca-cola.co.uk

În articolul

Cum combatem deshidratarea

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x