Ia vitamina B pentru reducerea atrofiei cerebrale!

Publicat pe 11.09.2010 la 13:01 Actualizat pe 11.09.2010 la 14:40

vitamina b

Dozele ridicate de vitamina B pot contribui la reducerea cu 30, pana la 50% a atrofiei cerebrale intalnita la persoanele afectate de un declin moderat al functiilor cognitive si, implicit, la intarzierea evolutiei bolii Alzheimer, se arata intr-un studiu publicat, pe 9 septembrie, in PLoS (Public Library of Science).

Atrofia cerebrala apare in mod normal odata cu varsta, insa este accelerata in cazul unui declin cognitiv moderat, care se manifesta prin pierderi grave de memorie ce afecteaza viata de zi cu zi a bolnavului si care poate fi un semn ce prevesteste aparitia bolii Alzheimer.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) a studiat efectul pe care un grup de vitamine B l-a avut asupra a 168 de persoane cu varste de peste 70 de ani, care sufereau de un declin cognitiv moderat.

Timp de doi ani, jumatate dintre aceste persoane au primit doze de acid folic, B6 si B12, iar celeilalte jumatati i-a fost administrat un placebo.

Cercetatorii au putut observa ca ritmul in care se dezvolta atrofia cerebrala a fost redus la 30% in cazul persoanelor care au luat vitamine B si cu 53% in cazul celor care au luat placebo.

"Speram ca acest tratament simplu si sigur sa poata incetini evolutia bolii Alzheimer la multi oameni care sufera de declin cognitiv moderat", a declarat David Smith, unul dintre coordonatorii studiului din cadrul departamentului farmaceutic al Universitatii Oxford.

Unele dintre vitaminele B (acidul folic, B6 so B12) controleaza nivelul homocisteinei (acidul aminat) din sange, care este asociata cu atrofia cerebrala accelerata si cu boala Alzheimer.

"Aceste vitamine au un efect asupra structurii creierului, o protejeaza, iar acest lucru este foarte important, deoarece noi avem nevoie sa protejam creierul pentru a preveni Alzheimer", a adaugat Smith.


Vitaminele B se gasesc in stare naturala in numeroase alimente, cum ar fi carnea, ouale, pestele, legumele verzi, insa administrarea lor in doze ridicate poate avea efecte secundare negative.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 37 de milioane de persoane din intreaga lume sunt afectate de dementa, cele mai multe astfel de cazuri fiind provocate de Alzheimer.

Citeste si Intact News

Sursa foto: planetgreen.discovery.com

În articolul

Ia vitamina B pentru reducerea atrofiei cerebrale!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x