Intrebari pe care femeile NU le pun ginecologului

Publicat pe 22.06.2011 la 16:55 Actualizat pe 22.06.2011 la 16:57

Dupa fiecare intalnire cu medicul ginecolog, aceeasi constatare: omiterea multor intrebari ce au ca subiect anatomia intima a femei. Aceste intrebari sunt pur si simplu uitate sau femeile nu indraznesc sa abordeze acest subiect? Va invitam la medicul ginecolog pentru a-i pune cateva intrebari pe care din diferite motive nu le-ati rostit chiar daca aveati nevoie de raspunsuri avizate.

De ce nu suport tampoanele?

Vaginul poate fi comparat cu un canal foarte elastic, dar ingust, cu falduri, care face legatura dintre col uterin si vulva (labiile superioare si labiile inferioare). Acest tesut muscular are in medie intre 8 si 12 cm adancime si o largime de 2,5 cm. Extensibil (pana la 10 cm largime in timpul nasterii), dimensiunea vaginului variaza in functie de secretiile hormonale, de excitare etc. La menopauza, vaginul are tendinta de a se atrofia. A nu suporta tampoanele este mai degraba o problema de ordin psihologic, care se poate rezuma astfel: nu suport prezenta unui corp strain. Este o problema frecventa care se rezolva prin constientizarea necesitatii acestei modalitati de protectie.


De ce fac frecvent micoze?

Sunt anumiti factori care maresc riscul candidozelor: pantaloni si lenjerie stramte, confectionate din materiale sintetice, care nu permit pielii sa respire; excesul de igiena intima - dusuri vaginale, sapunuri dure etc. - care provoaca un dezechilibru al florei vaginale. O toaleta temeinica efectuata de unu - doua ori pe zi este suficienta pentru a preveni dezvoltarea agentilor patogeni. Alti factori care contribuie la aparitia candidozelor sunt: modificarile hormonale mai frecvente la ciclu, in perioada sarcinii, la menopauza; unele boli, cum ar fi diabetul, sau tratamentul cu antibiotice. Prima masura care contribuie la evitarea micozelor: schimbati frecvent tampoanele in perioada ciclului.


De ce am dureri in timpul actului sexual?

Contrar ideilor exprimate in mod curent, nu exista vagin foarte ingust. La majoritatea femeilor, durerile superficiale in timpul actului sexual sunt cauzate de insuficienta lubrifiere. Ceea ce se poate corecta foarte usor cu un gel corespunzator. Durerea superficiala mai poate semnala si o infectie vaginala, care trebuie tratata corect. O alta cauza, ce-i drept, mai rara si mai putin cunoscuta este vaginismul. Este o tulburare cu cauze multiple, printre care si de ordin psihologic ce se finalizeaza cu o deformare a imaginii de sine si asupra propriului corp, in special asupra sexului. Studiile efectuate in randul femeilor cu aceasta suferinta au demonstrat ca mai frecvente sunt cauzele emotionale: frica de sex, concepte religioase si abuzul sexual (sau orice alt tip de trauma suferita in copilarie). Astfel, consilierea psihologica trebuie sa vizeze aceste aspecte. Si depresia poate fi o cauza a vaginismului.


In cazul durerilor profunde, femeia ar putea avea un uter rasucit (retrovertit). Retroversia uterina are mai multe cauze. De cele mai multe ori femeia se naste cu uterul in aceasta pozitie (congenital). Studiile arata ca 15% din femei au uterul retrovers din nastere.


O alta cauza naturala care poate face ca un uter normal sa devina retrovers este sarcina: dupa nastere, ligamentele de sustinere a uterului isi pierd elasticitatea si tonicitatea, iar uterul, in loc sa revina la pozitia normala (spre in fata), "cade" in pozitia retroversa (spre in spate). Durerea profunda in timpul actului sexual poate semnala si o endometrioza, boala din ce in ce mai frecventa printre femeile active sexual. Endometrioza poate face ca uterul sa fie "tras" si "tinut" in pozitia retroversa de tesutul endometrial din afara uterului. Din aceasta cauza, mobilitatea uterului are de suferit, el fiind "obligat" sa stea intr-o pozitie anormala.


Nasterea contribuie la modificarea dimensiunilor vaginului?

Da. Muschii si tesuturile se relaxeaza in timpul nasterii, din cauza greutatii si a expulzarii bebelusului. Dar aceasta relaxare este de calitatea tesuturilor si de varsta mamei.


Este posibil cancerul vaginului?

Da. Dar este o forma de neoplasm foarte rara (1%-3% din totalul cancerelor feminine). In schimb, cancerul de col uterin este mult mai frecvent. Pentru reducerea riscurilor, se recomanda doua masuri de preventie a cancerului de col uterin: vaccinul contra papilomavirusurilor (HPV) la fetele cu varste pana in 23 de ani si de la varsta de 20 de ani consult ginecologic anual si prelevare cu frotiu la trei ani.


Ce este coborarea de organe?

Din cauza unei deficiente de sustinere a muschilor si a ligamentelor perineului, uterul, cateodata inclusiv uretra, vezica si rectul, se lasa. Aceasta tulburare afecteaza, in grade diferite, aproximativ 15% din femei. Ea apare, in general, la varsta menopauzei. Factorul major favorizant: sarcinile, in special cele care se finalizeaza cu travaliu prelungit si dificil (bebelus cu greutate mare, sarcina gemelara).

Este posibil ca aceasta coborare de organe sa afecteze inclusiv femeile care au adus pe lume un singur copil cu greutate normala. In aceste cazuri, calitatea tesuturilor este cauza coborarii de organe. Cand aceasta anomalie este majora si afecteaza, de exemplu, relatiile sexuale, daca pacienta doreste, este posibila interventia chirurgicala. De asemenea, exista solutia purtarii unui anou care poate imbunatati situatia. O modalitate eficienta de reducere a riscurilor o reprezinta exercitii fizice speciale, efectuate sub supravegherea specialistului, dupa fiecare nastere.

foto: Urbo.ro


Citeste si Jurnalul!

În articolul

Intrebari pe care femeile NU le pun ginecologului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x