Oboseala persistenta poate fi semn de boala la ficat

Publicat pe 22.11.2010 la 13:57 Actualizat pe 22.11.2010 la 14:25

Medicii chiar au ajuns la concluzia ca, atunci cand te doare ceva, e semn ca boala e intr-o faza avansata.

Populatia nu stie bine cum este cu durerea si, spre exemplu, de multe ori face greseala spunand "ma doare ficatul" sau, tot in necunostinta de cauza, oamenii se vaita ca le-a coborat raceala in piept - ca simt o durere in plamani.

In realitate, nici ficatul, in cele mai multe cazuri, nu doare, si nici plamanii nu au cum sa doara. Si asta pentru ca ficatul nu este brazdat de retele de nervi care sa declanseze durerea, nervii existand in invelisul ficatului.

In acelasi fel este construit si plamanul. Tesuturile plamanului nu sunt prevazute cu nervi, deci plamanul nu doare. Pe om il doare pleura, adica pielita ce inveleste plamanul.

Ca atare, filetele de nervi sunt in jurul organelor si atunci cand omul simte durerea e semn ca boala a depasit organul si preseaza pe reteaua de nervi din exteriorul organelor.


Sa ne reintoarcem la ficat. Viclenia bolilor ficatului este ca lanseaza semnale neclare si ca principalul simptom al suferintei hepatice este oboseala: oboseala nejustificata de excesul de munca, astenia, lipsa de randament la munca, somnolenta si, asa cum zice romanul, starea numita curent "ma trage la pat".

Daca aceasta oboseala persista mai mult de 5-7 zile, omul trebuie sa-si ia concediu si sa se vitaminizeze. Daca oboseala fara rost nu trece nici asa, depasind alte 5-7 zile, inseamna ca nu o suprasolicitare a fost de vina ci, omul trebuie sa se duca la medic, fiindca a intervenit o neregula, probabil la ficat.

Daca urina este inchisa la culoare, semanand cu berea, iarasi suna alarma de la ficat. Daca ochii devin galbeni, e semn de icter, semn de dezastru in ficat. Daca apar si varsaturile, situatia s-a agravat. Medicul trebuie sa faca analize mai detaliate de la transaminaze, care pot fi crescute, pana la alte teste.


In prezent, la un bolnav cu virus B exista doi bolnavi cu virus C si opt oameni care au grasimi multe in sange, adica dislipidemie. Analizele mai releva faptul ca din 100 de oameni cu ficatul gras, 20 se afla in faza de steatohepatita, adica incarcarea cu grasime si inflamatii ale tesutului hepatic.

Iar din acesti 100 de oameni cu ficat gras, 3-4 au chiar fibroza, adica inflamatia cea mai grava, care inseamna usa deschisa spre ciroza.

Ca atare, oamenii trebuie sa-si schimbe grabnic modul de viata, sa imputineze caloriile, grasimile si dulciurile din meniu si sa faca mai multa miscare. In paralel, medicii vor stabili daca se trece si la recomandarea unor medicamente, plus controale periodice.


Citeste jurnalul.ro

Sursa foto: hepta.ro

În articolul

Oboseala persistenta poate fi semn de boala la ficat

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x