Scleroza multipla - recuperare si reabilitare medicala

Publicat pe 13.10.2010 la 10:29 Actualizat pe 13.10.2010 la 11:24

Scleroza multipla este o boala demielinizanta (antreneaza disparitia mielinei) si neurodegenerativa a sistemului nervos central (emisfere cerebrale, nervi optici, trunchi cerebral, maduva spinarii), reprezentand cea mai frecventa cauza de dizabilitate severa pentru adultii tineri.


Din acest motiv, medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Bucuresti, explica ce ar trebui sa faca pacientii pentru ca afectiunea sa fie stabilizata si consecintele bolii sa fie micsorate.


"Este foarte important ca pacientii sa stie ca recuperarea este singurul mijloc de refunctionalizare pentru un pacient cu SM. Pentru ca, in cazul acestei afectiuni, in ciuda unor mici progrese, exista o serie de nelamuriri. Acestea constau in determinarea cauzei SM, identificarea mecanismelor lezionale tisulare si intelegerea cailor de promovare a regenerarii mielinei si axonilor", spune medicul Sebastian Diaconescu. El precizeaza ca aceste nelamuriri ar trebui rezolvate pentru ca SM sa poata fi controlata sau vindecata si dizabilitatea pacientului sa fie reversibila".


Managementul SM vizeaza in primul rand stabilizarea bolii. Din punct de vedere practic, controlul simptomelor cauzate de procesul distructiv ramane de importanta primordiala. Acest lucru este realizat in mod ideal prin medicatie si recuperare.

"Pacientii cu SM vin de multe ori in serviciile de reabilitare, cerand ajutor pentru disfunctionalitati sau dizabilitati (secundare infirmitatilor neurologice sau lipsei de activitate). Boala e greu recuperabila, cu un tablou clinic ce poate include scaderea fortei musculare, spasticitate (tulburare a sistemului senzitivo-motor), pierderea sensibilitatii, ataxie (imposibilitatea de a coordona grupele musculare in cursul miscarilor voluntare - apar miscari imprecise, ezitante), dismetrie (dimensio­nare gresita a miscarilor), tremor, durere, depresie, oboseala, o combinatie de probleme nemaiintalnite in alta situatie. Mai mult decat atat, boala se poate inrautati in timp si are o evolutie impredictibila, necesitand o reeveluare periodica, recuperatorie."

RECUPERAREA


In cazul sclerozei multiple, recuperarea este un proces care ajuta o persoana sa-si atinga si sa isi mentina potentialul maxim fizic, psihologic, social si vocational, precum si calitatea vietii. Putine patologii cer o asa de stransa cooperare intre membrii echipei de recuperare. Medicul precizeaza:


"Exista controverse privind prescrierea exercitiului fizic pacientilor cu SM, ipotezele contra sustinand ca ar creste fatigabilitatea, riscul de recadere, temperatura centrala, ca ar accelera progresia bolii si ca nu ar creste forta musculara, iar cele pro ca ar ameliora oboseala periferica, ar combate mecanismele centrale si coexistente, ar creste rezistenta musculara".

METODOLOGIA DE REABILITARE MEDICALA


In ceea ce priveste exercitiile recomandate pentru recuperarea pacientilor cu SM, sunt recomandate exercitiile aerobe, exercitii de crestere/ mentinere a mobilitatii (pasive, pasivo-active, active), stretching muscular, exercitii pe platforma de echilibru cu biofeedback vizual/auditiv, exercitii de coordonare. De asemenea, pacientii ar trebui sa nu evite sa execute terapie ocupationala, sporturi terapeutice, hidrokinetoterapie (inaccesibila din motive tehnice), terapii cognitiv-comportamentale, logopedie, reeducare sfincteriana.


Specialistul recomanda ca durata programului de recuperare sa fie cuprinsa intre 1-3 h/zi, zilnic, 15 zile consecutive (exceptand weekend-urile ), dimi­neata. Secventialitatea programului de 3 ori/an, numar de etape - minimum 5. Durata totala a programului pentru fiecare pacient ar trebui sa fie doi ani.


IMPORTANT


In ultimii ani, mai multe medicamente au fost aprobate in SUA pentru tratamentul SM. Desi nu sunt curative, acestea scad frecventa si, uneori, severitatea atacurilor, incetinesc deteriorarea neurologica si cel putin pe termen scurt diminueaza numarul de leziuni vizibile pe RMN.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: adsoftheworld.com

În articolul

Scleroza multipla - recuperare si reabilitare medicala

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 14 mai 2024. Peștii se simt iubiți și apreciați de cei din jurul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
BNR spulberă speranțele a sute de mii de români care visau la rate mai mici. Singura opţiune câştigătoare pentru încă cel puțin doi ani
a1.ro
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
HelloTaste.ro
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Catine
Ce este „decalajul de odihnă” și cum se manifestă în cazul femeilor. Care sunt sfaturile specialiștilor cu privire la acest concept
useit.ro
Pericolul care se ascunde în mașini, potrivit experților. 99% dintre vehicule sunt afectate
as.ro
Fosta iubită a „Prinţului” Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: „Incredibil de frumoasă!”
MediCOOL
Obiceiul pe care trebuie să-l eviți dacă ai prediabet. Metoda simplă prin care poți ține glicemia sub control
Spynews
Cu ce se ocupă Adina Miuleasa de la Mireasa, sezonul 6. Fosta concurentă este virală pe TikTok și a plecat într-o vacanță de vis / FOTO
DeParinti
Cele mai bune alimente pentru sarcină
MediCOOL
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
HelloTaste
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
x