SPECIAL: Caracterul, oglinda fidela a bolilor noastre

Publicat pe 30.03.2011 la 15:55 Actualizat pe 30.03.2011 la 15:56

Pornind de la ideea ca personalitatea umana este un complex de factori de mediu (pe care omul si-i insuseste din spatiul sau de anvergura) si factori genetici (pe care ii mosteneste), cercetatorii au observat, in timp, legaturi intre felul de a fi al omului si diverse afectiuni ale starii sale de sanatate.

De pilda, s-a aratat, prin studii numeroase, ca persoanele optimiste au tendinta sa devina supraponderale. Potrivit cercetatorilor japonezi, obezii care urmeaza o cura de slabire si care, in timpul regimului, nutritiei si sportului, au o atitudine pozitiva pierd cel mai putin din greutate. In schimb, persoanele stresate de gabaritul lor pierd mult mai multe kilograme.

De partea cealalta a Oceanului, in California, un studiu stiintific releva faptul ca increderea cuiva ca poate invinge greutatile vietii... poate ucide. Persoanele curajoase si increzatoare sunt predispuse, potrivit cercetatorilor, la moarte la varste tinere, scrie Daily Mail. Psihologul dr Howard S. Friedman a analizat dosarele medicale ale 1.500 de copii de la varsta de 10 ani pana cand acestia au ajuns adulti. Specialistul a observat ca „cei care aveau in copilarie simtul umorului foarte dezvoltat au trait mai putin fata de cei care erau mai putin glumeti". Pe de alta parte, potrivit unui studiu al Universitatii Stanford, copiii veseli ajung niste adulti cu vicii mari si inclinatii spre hobby-uri riscante.

Oamenii de stiinta spun ca cei mai fericiti si mai sanatosi semeni ai nostri sunt cei care au verticalitate in tot ceea ce fac. Virtuosii nu vor avea probleme cu diabetul, hernia, problemele osoase, sciatica, atacuri cerebrale si nici macar cu Alzheimerul.

Chit ca este vorba despre femei sau despre barbati, persoanele dependente de altii si instabile emotional au tendinta sa se apuce de fumat si de baut, sa manance neregulat si sa doarma prost si putin, dupa cum au descoperit expertii de la Universitatea Descartes din Paris si colegii lor de la Centrul de dependenta si sanatate mentala din Toronto. Barbatii „feminizati" sunt mai putin stresati si mai putin predispusi la atacuri de cord. In schimb, barbatii agresivi, violenti sufera de deficiente ale sistemului imunitar, iar femeile incadrate in aceasta categorie au sanse mari sa fie diagnosticate cu cancer la san, releva studii facute in SUA si Grecia.

Extrovertitii sunt mai putin predispusi la afectiuni de inima, mai putin expusi la infectii si pot avea o droaie de copii daca le si sta capul la asta, spun cercetatorii de la Universitatea din Milano, citati de Daily Mail. In cazul persoanelor timide, exista cu 50% mai multe sanse ca ele sa sufere un atac de cord sau cerebral. Cercetatorii americani, care au facut aceasta descoperire, au mai aratat ca timizii sunt vulnerabili la infectiile virale - ei racesc mai usor in orice perioada a anului. Colegii lor de la Universitatea din Edinburgh si Scoala pentru sanatate publica de la Harvard au descoperit ca un coeficient de inteligenta mai mic este semn de anxietate, depresie, schizofrenie, dementa si tulburare de stres posttraumatic.


sursa: jurnalul.ro
foto: null.org

În articolul

SPECIAL: Caracterul, oglinda fidela a bolilor noastre

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x