• LUNI, 05 NOIEMBRIE 2018

  4 lucruri pe care trebuie sa le verifici înainte să semnezi contractul de muncă

  Sigur ești foarte entuziasmată că ai trecut de interviul și probele de angajare și ți-a fost oferit postul mult dorit. În sfârșit, cunoștințele și abilitățile tale au fost recunoscute și apreciate. Dar nu te grăbi să semnezi contractul de muncă.

  Este important să știi exact ce așteptări are angajatorul tău de la tine și mai ales să citești cu atenție contractul de muncă ca să te asiguri că îți sunt respectate drepturile. Îți explicăm mai jos la ce să fii atentă și ce trebuie să verifici înainte să începi un nou capitol al carierei tale.

  1. Verifică-ți angajatorul

  Acest pas poate fi făcut chiar înainte de a te prezenta la interviu. Caută numele firmei pe Google și alte site-uri dedicate locurilor de muncă - și află tot ce poți despre activitatea firmei: deținători, număr angajați, cifra de afaceri.

  Vei găsi și site-uri unde foști sau actuali angajați îți povestesc despre experiența lor în cadrul companiei, iar la rating-ul de pe Facebook poți vedea ce impresie au clienții care interacționează cu firma la care vrei să lucrezi. Astfel, îți poți da seama dacă este un loc potrivit pentru tine.

  2. Verifica dacă job-ul pentru care ai aplicat este cel specificat în contract

  Chiar dacă tu știi pentru ce post ai aplicat și ai discutat despre asta la interviu e important să verifici dacă se regăsesc aceleași informații în contractul de muncă. Dacă descrierea postului nu este clară, cere-i angajatorului să definească exact care vor fi responsabilitățile tale în cadrul firmei.

  Dacă nu faci asta de la început, te poți confrunta cu situația în care trebuie să rezolvi probleme pentru care nu ești calificat. Sau, și mai grav, să ai trecut pe cartea de muncă un post diferit: spre exemplu, operator calculator când tu de fapt ești creator de conținut.

  3. Asigură-te că știi care sunt drepturile tale ca angajat

  Pentru că îți dorești să pleci în vacanțe sau poate vrei doar o zi pentru tine, e important să știi la câte zile libere ai dreptul. Legal, concediul de odihnă însumează cel puțin 20 de zile pe an, dar pot fi și mai multe, dacă angajatorul hotărăște asta.

  La acestea se mai adaugă și zilele libere prin lege dar și cele pentru cazuri speciale: concediu de risc maternal, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav sau concediu medical. Dacă nu îți efectuezi toate zilele de concediu într-un an, angajatorul trebuie să îți permită să le folosești pe o perioadă de încă 18 luni.

  În contractul de muncă, trebuie să fie clar menționată valoarea salariului brut și net, dar și valoarea bonusurilor, dacă există. Mai mult, este bine să știi că angajatorul este obligat să ofere salariul minim brut pe economie, care de la 1 decembrie 2018 este de 1.900 lei. Poți verifica toate informațiile despre drepturile tale în codul muncii.

  4. Stabilește clar programul de muncă

  Codul muncii reglementează un program de muncă cu normă întreagă la 40 de ore pe săptămână. În plus, orele suplimentare trebuie compensate în termen de 60 de zile calendaristice.

  Verifică dacă angajatorul menționează în contract dacă poți fi obligat să muncești în weekend și pentru ce perioadă. Discută neapărat despre program înainte să semnezi, trebuie să știi care sunt toate obligațiile tale dar și beneficiile; poate ai posibilitatea să alegi un program flexibil, inclusiv să lucrezi de acasă.


  Dacă discuți despre aceste teme la angajare, poți evita alte probleme pe parcursul desfășurării muncii. În cazul în care descoperi oricare încălcare a codului muncii, poți depune o reclamație la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

  Sursă foto: Shutterstock

  COMENTARII

  Cauți o nouă chiuvetă pentru baie? Iată ce trebuie să știi!

  acum 7 zile

  Deoarece vei întâlni în căutările tale chiuvete cu stiluri și materiale diferite, iată cum poți face diferența între ele, pentru alegerea modelului perfect! În primul rând, trebuie să te decizi la modalitatea de fixare a chiuvetei. Îți dorești o chiuvetă de baie cu picior, fixată în perete sau montată într-un blat?

  Cum să transformi orice balcon într-un spațiu de relaxare deosebit

  acum 8 zile

  În multe locuințe, balconul este o cameră neglijată, folosită deseori pentru depozitarea obiectelor și aparatelor ce nu mai sunt folosite. Însă asta e o greșeală.

  Cum să dezvolţi creativitatea copilului tău

  acum 12 zile

  Încă de mici, copiii sunt înzestraţi cu o curiozitate ieşită din comun şi cu o creativitate debordantă. Pun întrebări la orice pas şi încearcă să descopere cât mai mult din lumea înconjurătoare.

  Husa potrivită pentru iPhone X – ghidul cumpărătorului

  acum 14 zile

  iPhone X este cu siguranță un model a cărui lansare a fost așteptată cu sufletul la gură de un public larg. Reprezintă un dispozitiv performant, ce dispune de funcții asemenea. Prețul de achiziție a acestuia este unul pe măsură, astfel că cei ce doresc să își protejeze investiția au nevoie neapărată de o husa iPhone X care să asigure un nivel înalt de siguranță dispozitivului împotriva numeroșilor factori de risc la care poate fi supus.

  Vin sarbatorile de iarna? Cum iti decorezi locuinta

  acum 15 zile

  Un rol important in amenajarea pentru sarbatorile de iarna il joaca luminitele stralucitoare, asa ca achizitioneaza cateva instalatii cu modele deosebite si cateva becuri led economice pentru ca poluarea mediului inconjurator nu tine cont de magia de sarbatori.

  Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
  Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

  Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

  Stirile Antena 1 Observator

  observator.tv


  Top stiri
  CulTOUR
  iSerial - O grămadă de caramele
  Citește mai departe »
  Don Apetit & Co
  Citește mai mult... »