5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre dependenta de droguri
Publicat pe 30.08.2010 la 13:53 Actualizat pe 31.08.2010 la 10:31
Alarmata de Doctorul Reef Karim, fizician, psihiatru si specialist in dependenta vorbeste despre cinci lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii despre droguri. In plus, afla de ce heroina si dependenta de pastile prescrise de doctori sunt deosebit de periculoase.
1. Oamenii trebuie sa isi recunoasca dependenta si sa mearga la doctor pentru o parere avizata. Insa, la fel cum te informezi in prealabil despre un produs pe care vrei sa il cumperi de la magazin, la fel trebuie sa le informezi si despre medicul la care apelezi si despre medicamentele pe care le iei. Trebuie sa fii propriul tau purtator de cuvant. Este in primul rand treaba ta sa stii ce fel de pastile iei si de ce. Daca ai o vulnerabilitate fata de un produs, care poate scala catre dependenta, este de datoria ta sa ii spui acest lucru medicului.
2. Doctorii prescriu pastile in exces. Medicamentele prescrise sunt necesare... insa in anumite limite, cu exceptia cazurilor de boala cronica. Medicii trebuie sa isi aminteasca de potentialul unor pastile de a crea dependenta: analgezice narcotice (Vicodin, OxyContin), stimulatori (Adderall, Dexedrina) si sedative hipnotice (Xanax, Ativan).
Doctorii ar trebui sa prescrie medicamente regulat si doar ceea ce este necesar. In loc de 120 de comprimate de OxyContin, ar trebui sa se prescrie cate 15-30, iar pacientul sa se intoarca la control.
3. America trece printr-o epidemie a pastilelor prescrise de doctori. Cifrele sunt mai ridicate ca oricand. Recent, potrivit unui studiu, pentru elevii de clasa a 12-a consumarea pastilelor a devenit un hobby. Ei prefera pastilele tigarilor de marijuana, asa ca abuzul de medicamente a surclasat fumarea marijuanei ca cea mai mare problema cu care se confrunta America. Iar daca nu pot obtine noi retete de OxyContin sau Vicodin, pacientii pot incerca sa consume chiar si heroina, pentru a nu intra in sevraj.
4. Heroina este un drog deosebit de periculos deoarece trece de bariera hematoencefalica iar efectul trece relativ repede (doua-trei ore). Asadar, aceasta isi face efectul intr-un timp scurt, dar sevrajul incepe curand, ceea ce face consumul de heroina o adevarata slujba cu norma intreaga. Iti petreci tot timpul facand rost de drog, consumandu-l, intrand in sevraj... si apoi incercand iar sa faci rost de heroina. E un ciclu continuu, care nu iti lasa timp si pentru altceva, cum ar fi cresterea unui copil, o slujba sau orice lucru productiv.
5. Tratament pentru dependenta de opiacee. Am auzit cu totii de metadona iar in filme a fost de atatea ori portretizata dezintoxicarea traditionala de opiacee (pe un pat de spital, tremurand si simtind o durere acuta), dar majoritatea oamenilor nu au auzit de tratamentul cu suboxona. Suboxona este un antagonist opiaceu care impiedica utilizarea abuziva intravenoasa.
Sursa foto: hepta.ro