Alerta pentru parinti: copiii isi incep viata sexuala de la 8 ani!

Publicat pe 09.09.2010 la 16:01 Actualizat pe 10.09.2010 la 13:44

Sexul si adolescentul

Dr Oz ii cheama astazi pe parinti la discutie. In SUA, statisticile arata cum tinerii isi incep viata sexuala cat mai devreme, uneori chiar si de la varsta de 8 ani! Nemaivorbind de cifrele ingrijoratoare cu privire la varsta la care raman fetele insarcinate (3 din 10 pana la 20 de ani). Nu este de mirare ca bolile venerice se transmit mai repede ca niciodata, dand nastere la o adevarat pandemie. Pentru a acoperi toate aspectele acestei crize de sanatate, Dr Oz a invitat-o pe prietena sa, sexologul Laura Berman.

De ce isi incep adolescentii viata sexuala mai devreme decat de obicei?

Dr Berman considera ca, "pe langa faptul ca la adolescenta oricum nu pot sa isi controleze hormonii, astazi presa ii influenteaza [pe tineri] foarte mult: imagini cu si despre sex se gasesc la televizor, in reviste, pe internet, la orice ora si oriunde. Iar daca ei nu le vad, atunci cu siguranta prietenii vorbesc despre asta si le citesc in locul lor." Acestea sunt de fapt si singurele surse pe care le au la dispozitie, avand in vedere ca parintii nu vorbesc cu ei iar la scoala nu se predau ore de educatie sexuala.

Caitlynn si Taylor, parinti la 16 ani

Astazi, se observa o crestere semnificativa a numarului de sarcini, si de la o varsta precoce. Caitlynn si Taylor au participat la emisiunea MTV "16 and pregnant" si sunt dovada vie a acestui lucru.

Ea a renuntat la copil si desi a fost cel mai greu lucru facut vreodata, este convinsa ca acum fetita ei are o familie potrivita, un tata si o mama care o vor creste bine si o vor iubi. Tyler spune ca aceasta poveste i-a maturizat, i-a intors pe drumul cel bun, adica cei doi au reluat scoala pentru ca fiica lor sa fie mandra de ei.

Mai mult, sarcina aceasta i-a ajutat sa realizeze cat pot face in viata si ca au o sansa reala de a ajunge undeva; cat despre fetita, sunt convinsi ca va avea un viitor stralucit. Nu au pierdut legatura cu ea; in curand o vor vedea, iar intre timp se multumesc cu poze, scrisori si telefoane.

De ce multi adolescenti sunt inconstienti cand vine vorba de viata sexuala

Dr Berman explica faptul ca partea frontala a creierului, cortexul, care se ocupa cu responsabilizarea persoanei, nu se dezvolta complet decat la 21 de ani, asa ca naivitatea in privinta sarcinilor este explicabila in randul tinerilor. Acestia cred ca sunt invincibili, ca nu au nevoie de nicio metoda de protectie si merg pe ideea ca nu li se poate intampla lor.

Sexologul recomanda parintilor sa poarte permanent discutii despre acest subiect cu copiii, pentru a se asigura ca acestia realizeaza riscurile implicate.

Un secret socant pentru parinti

Un soc mai mare pentru parinti ar trebui sa fie faptul ca, in mintea copiilor, sexul oral si cel anal sunt preferabile; asa, fetele cred ca isi pastreaza virginitatea. Mai mult, adolescentii se gandesc ca astfel evita bolile cu transmitere sexuala, ceea ce este complet gresit. Caitlynn spune ca aceste lucruri sunt adevarate si ca se intampla inca de la varsta de 12-13 ani!

Pericolul HPV, virusul care cauzeaza cancerul de col uterin

Socant: virusul HPV, in functie de locul unde s-a transmis, duce la cancer bucal, anal sau cervical, in 90% dintre cazuri! De aceea, este atat de important ca parintii sa se documenteze si apoi sa ii invete pe copii totul despre riscurile la care se supun cand fac sex oral sau anal.

Trei lucruri esentiale inainte de a-si incepe viata sexuala

- vaccinul contra HPV, pentru fetele intre 9 si 26 de ani; acum el este recomandat si baietilor ;

- daca exista si cea mai mica banuiala ca fata ta si-a inceput viata sexuala, trebuie s-o indemni sa se duca la controale ginecologice regulate ; la fel de important este sa le explici importanta protectiei si a testarii pentru boli venerice

- sa transformi discutia intr-una constanta , continua; pe masura ce cresc, le poti explica mai multe. De exemplu, la 8 ani incepi sa le spui despre schimbarile care vor avea loc in corpul lor o data ce intra la adolescenta; la 11 ani poti sa le spui cum apar copiii si sa ii introduci in mecanica actului sexual; déjà la adolescenta poti sa aprofundezi discutia si sa le spui despre limite, despre “da” si “nu”

Rezultate studiu "Ce cred parintii ca fac copiii lor"?

75% dintre mame cred ca adolescentii isi preiau informatiile despre sex de la prieteni

41% dintre parinti cred ca copiii lor au vizitat vreun site pornografic

8% au spus ca sunt siguri ca odraslele lor si-au inceput viata sexuala (procentul se explica prin faptul ca majoritatea tinerilor nu discuta despre sex cu parintii)

Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV.

În articolul

Alerta pentru parinti: copiii isi incep viata sexuala de la 8 ani!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se „scaldă” în lux la 20 de ani
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x