Amplificatoarele audio - definitie, caracteristici, tipuri

Publicat pe 21.12.2018 la 20:39 Actualizat pe 21.12.2018 la 21:11

Muzica face parte, mai mult sau mai putin, din viata fiecaruia dintre noi. Fie ca muzica te relaxeaza dupa o zi grea de munca, fie ca iti da energie, fie ca iti da o motivatie mai puternica, muzica este importanta pentru toti.

Muzica face parte, mai mult sau mai putin, din viata fiecaruia dintre noi. Fie ca muzica te relaxeaza dupa o zi grea de munca, fie ca iti da energie, fie ca iti da o motivatie mai puternica, muzica este importanta pentru toti. Chiar daca nu te poti recomanda ca fiind un adevarat pasionat de muzica, mai mult ca sigur ca si tu ai anumite stiluri, formatii sau melodii preferate. Atunci cand asculti muzica, cel mai probabil, calitatea redarii acesteia este importanta pentru tine! Cine ar vrea sa isi asculte melodia preferata la o calitate sonora indoielnica?

Ce este si ce face un amplificator audio

E i bine, in functie de dispozitivul pe care il folosesti, muzica poate fi redata din punct de vedere sonor destul de diferit. Atunci cand folosesti telefonul sau laptopul, este de la sine inteles ca nu ai cum sa te bucuri de un sunet perfect! Insa, cu ajutorul unui amplificator, te poti bucura de o calitate maxima a muzicii pe care o iubesti cel mai mult! Amplificatorul este un aparat electronic, care amplifica semnalul dintr-o sursa audio, facandu-l astfel sa se auda mult mai calitativ si mai puternic.

La ora actuala, gama de amplificatoare disponibile pe piata este extrem de vasta si diversificata. Bineinteles, acesta este un mare avantaj, insa viata ta s-ar putea sa se complice atunci cand vei fi pus in fata a mai multor zeci de produse. De asemenea, trebuie sa stii de la bun inceput ca preturile variaza extrem de mult intre niste amplificatoare simple si unele profesioniste. Spre exemplu, daca vorbim despre niste amplificatoare Bose PowerMatch, vorbim si despre niste preturi mari, de peste 10.000 de lei. Calitatea costa, nu avem ce sa ii facem!

Tocmai din acest motiv vorbim in materialul de astazi despre amplificatoare, despre cele mai importante caracteristici ale lor si despre tipurile existente pe piata. Pana la a trece la detalii, trebuie sa te avertizam ca marea majoritate a caracteristicilor unui amplificator sunt destul de tehnice si amanuntite. Drept pentru care, este posibil ca intr-o prima faza sa iti para destul de complicat totul in cazul in care nu esti deja familiarizat cu aceste produse.

Principalele caracteristici ale unui amplificator

1. Impedanta (ohm)

Impedanta este una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le iei in seama atunci cand iti cumperi un amplificator. Mai exact, vorbim despre o marime care masoara opozitia pe care o intampina curentul electric cand strabate un circuit electric. Fara a intra in amanunte de ordin tehnic, trebuie sa stii ca este recomandat sa nu conectezi boxe cu o impedanta mai mica decat impedanta minima a amplificatorului. In caz contrar, circuitul se va supraincalzi, putand duce pana la arderea amplificatorului.

2. Numarul de canale amplificate

Cand vorbim despre acest aspect, trebuie sa stii foarte bine la ce vei folosi acel amplificator. Daca vorbim doar despre muzica, nu vei avea nevoie de mai mult de doua canale. In schimb, pentru filme de calitate superioara sau pentru jocuri 3D, este nevoie de mai multe canale. Bineinteles, cu cat numarul canalelor creste, cu atat si pretul va fi mai mare.

3. Putere maxima pe canal

Valoarea puterii reale este in stransa legatura cu intensitatea sonora, deci si acest aspect este unul important, pe care trebuie sa il ai in vedere. Cu cat puterea va fi mai mare, cu atat sonorul va fi mai intens. In acest caz, trebuie sa stii daca amplificatorul va fi folosit doar intr-o camera normala de apartament sau intr-o hala mai mare.

4. Clasa amplificatorului

Cele mai populare amplificatoare de pe piata sunt cele din clasa A/B, insa vei mai gasi si alte modele de clasa diferite: A, B, D, G, D/G sau H. Clasa amplificatorului iti arata tipologia circuitelor de amplificare, asa ca nu trebuie sa iti faci griji din punct de vedere al calitatii sunetului.

5. Functii si alte accesorii

Aici ne referim in primul rand la preferintele tale. Te poti orienta catre modele care beneficiaza de conexiune wi-fi, de unitate CD, DVD sau Blu Ray, de display LCD, de telecomanda sau de alte functii smart.

Amplificator audio cu tuburi vs. Amplificator cu tranzistori

Orice decizie ai lua asupra unui amplificator, mai devreme sau mai tarziu, cel mai probabil va fi cineva care iti va spune ca nu ai facut bine. Modelele vechi cu tuburi sunt extrem de apreciate de cei care foloseau amplificatoare inca din urma cu mai multe zeci de ani. Acestia vor recomanda de fiecare data amplificatoarele audio cu tuburi, cu specificatia ca sunetul oferit de acestea este mai cald si mai de calitate.

Bineinteles, tehnologia avanseaza repede, asa ca sunt ani buni de cand vorbim despre amplificatoare cu tranzistori. Cele mai multe amplificatoare pe care le vei gasi pe piata fac parte din aceasta categorie! Marele avantaj al acestei tehnologii moderne este ca acestea pot oferi puteri de amplificare mult mai mari. In aceasta categorie, poti apela la niste amplificatoare Bose PowerMatch, care vor reusi mai mult decat sigur sa te multumeasca!

Avand toate aceste caracteristici de care sa tii cont, decizia ta cu privire la ce amplificator sa cumperi va fi mult mai usoara! In functie de cerintele tale specifice, vei gasi un amplificator care sa indeplineasca cat mai bine nevoile tale.

Sursa foto: pexels.com

În articolul

Amplificatoarele audio - definitie, caracteristici, tipuri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x