Căldura influențează în mod negativ comportamentul uman
Publicat pe 12.07.2017 la 18:05 Actualizat pe 12.07.2017 la 18:09
Iata explicatia!
Experții francezi trag un semnal de alarmă. Valurile de căldură influențează și modifică negativ comportamentul uman.
În perioadele de caniculă, oamenii își mișcă cu dificultate picioarele — ce par tot mai îngreunate — de la stațiile de metrou și până la clădirile de birouri în care lucrează, printre suspine și gemete. Se simt goliți de energie și sunt mai iritabili ca de obicei. Este vina valurilor de căldură, care modifică negativ comportamentul uman. Remi Mifsud (medic la Paris), Alexandra Murcier (dietitician-nutriționist) și Xavier Ballongue (medic generalist) aduc o serie de precizări în legătură cu acest fenomen.
Un tonus aproape de zero
Căldura are un impact direct asupra stării de oboseală. "Când este foarte cald, temperatura corpului crește. Organismul trebuie atunci să cheltuiască mai multă energie pentru a o regla. Acest lucru provoacă oboseală bruscă, dureri de cap și, uneori, stare de greață", explică Alexandra Murcier.
De altfel, pierderea de apă, în special pierderea de sare prin transpirație, obosește corpul. "Când transpirăm, pierderea acestor două elemente provoacă o cădere de tensiune. Trebuie, deci, să compensăm, amestecând puțină sare în sticla cu apă. Atenție! Trebuie să bem în cantități mici, pentru a nu provoca o diluare a apei în sânge, fapt ce ar declanșa o indispoziție generală", a avertizat medicul Remi Mifsud.
Capacități sportive diminuate
Dacă meteorologii anunță temperaturi de 30 de grade Celsius, nu încercați să vă doborâți recordul de rezistență. "Capacitățile noastre musculare scad odată cu căldura. Ne deplasăm cu dificultate și avem o rezistență mai puțin bună în sport, mai ales dacă nu ne hidratăm suficient", a subliniat medicul dietetician-nutriționist Alexandra Murcier. "Ne este greu, de asemenea, să ne recuperăm și ne pierdem puțin din reflexe. Astfel, nu mai putem să reușim să mergem repede", a explicat și medicul Remi Mifsud.