Când începe postul Paștelui 2018? Iată ce nu ai voie să faci în cele 40 de zile de post

Publicat pe 14.02.2018 la 14:57 Actualizat pe 14.02.2018 la 16:28

Pentru cei care vor sa tina postul Pastelui, dar si pentru cei care doresc sa stie ce inseamna acesta, am realizat un material cu toate informatiile necesare.

Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în postul Paștelui. Cei care obișnuiesc să țină acest post lung și strict, sunt deja familiarizați cu rigorile celui mai lung post de peste an. Însă, cei ”neinițiați”, care doresc să țină acest post, au o serie de întrebări precum:

**Când începe postul Paștelui 2018?

**Cât durează postul Paștelui?

**Ce trebuie să faci în postul Paștelui?

Ei bine, în materialul ce urmează, tvhappy.ro îți oferă toate răspunsurile necesare.

Așadar, în 2018, postul Paștelui începe la data de 19 februarie, iar acesta va avea o durată de 40 de zile, pe 7 aprilie. Acesta este cunoscut drept cel mai lung, dar și cel mai strict post de peste an. I se mai spune și Postul Mare. Spre deosebire de postul Crăciunului, care are mai multe zile în care este ”dezlegare” la alimentele de dulce, ei bine, în postul Paștelui sunt foarte puține astfel de zile.

În Postul Mare, cei care postesc renunță la băuturile alcoolice și la alimentele de proveniență animalică, precum lapte, ouă, carne și derivatele acestora. Însă, postul alimentar trebuie dublat de rugăciune și de fapte bune. În plus, în toată această perioadă, oamenii mai trebuie să renunțe la ceva: la sex, la vorbele urâte, la gândurile necurate.

"Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se postește astfel: în primele două zile (luni și marți din săptămână prima) se recomandă, pentru cei ce pot să țină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seara, când se poate mânca puțină pâine și bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marți și miercuri) și ultimele două zile (vinerea și sâmbăta) din Săptămâna Patimilor. Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârșirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite), când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămâna (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seară), iar sâmbăta și duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin. Se dezleagă de asemenea la vin și untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ținere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), Sfinții 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, înainte-serbarea și după-serbarea Buneivestiri (24 și 26 martie), precum și în ziua Sfântului Gheorghe (23 aprilie), iar după unii și în Joia Patimilor. La praznicul Buneivestiri (25 martie) și în Duminică Floriilor se dezleagă și la pește (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn și vin, iar când cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin)". Părintele Prof. Dr. Ene Braniște – (Liturgică Generală, Editură Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1993).

În articolul

Când începe postul Paștelui 2018? Iată ce nu ai voie să faci în cele 40 de zile de post

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Văduva lui Costel Corduneanu, reacţie sfâşietoare după ce interlopul a fost înmormântat! Graţiela, copleşită de durere
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Oana Lis a început să-și vândă lucrurile din casă! Soția lui Viorel Lis, apel disperat: ”Am probleme mari de rezolvat” / FOTO
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x