Care este rolul pachetului de beneficii la angajare

Publicat pe 11.07.2019 la 16:45 Actualizat pe 11.07.2019 la 16:49

Toți oamenii își doresc să fie apreciați pentru munca depusă, de aceea angajatorii se întrec în a-și păstra cei mai valoroși salariați și a-i convinge pe cei mai talentați candidați să le accepte ofertele de angajare.

Studiile din domeniul resurselor umane arată că salariul oferit nu mai este de ajuns pentru a garanta satisfacția și motivarea angajatului. Pe lângă remunerație, contează foarte mult beneficiile oferite, felul în care el se simte la locul de muncă, șansele de avansare și reputația companiei. Toți oamenii își doresc să fie apreciați pentru munca depusă, de aceea angajatorii se întrec în a-și păstra cei mai valoroși salariați și a-i convinge pe cei mai talentați candidați să le accepte ofertele de angajare.

De ce sunt importante beneficiile extra-salariale

Pentru micii afaceriști și companiile care sunt la început de drum, furnizarea unui pachet de beneficii poate părea un lux de nepermis. Cu toate astea, construirea unui pachet atractiv de beneficii trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice angajator care dorește să fie competitiv în recrutarea unor candidați de valoare și să își motiveze personalul.

Companiile au dezvoltat programe de loialitate, care cuprind beneficii de natură financiară și privilegii care țin de dezvoltarea personală, cele mai apreciate fiind:

Tichete de masă;
● Abonament de servicii medicale;
● Programe de training și acoperire costuri certificări profesionale;
● Program de lucru flexibil sau de acasă;
● Acces la săli de sport;
● Bonusuri și prime în funcție de performanță;
● Decontare sau asigurare a transportului, mai ales pentru angajații care fac naveta;
● Prime de vacanță;
● Telefoane mobile și abonamente preferențiale, laptopuri performante;
● Cafea, fructe și/ sau gustări asigurate.

În condițiile în care acestea au devenit avantaje de bază, lipsa unui pachet de beneficii îi va determina pe cei interesați de posturile disponibile într-o companie să refuze oferta salarială.

Cum alegi beneficiile convenabile pentru ambele părți

În elaborarea unui pachet bun de beneficii sunt esențiale trei considerente:

1) Resursele financiare ale companiei - nu toate companiile își permit să ofere ce și-ar dori. Beneficiile de natură financiară - tichetele de masă, bonusurile, asigurările medicale și de viață presupun alocarea unui buget și administrarea responsabilă a acestuia, odată cu buna cunoaștere a implicațiilor fiscale.

2) Nevoile angajaților - în multe firme se face greșeala de a oferi beneficii pe care angajații nu le folosesc. Având în vedere că satisfacția și eficiența unui salariat sunt strâns legate de ceea ce îi este pus la dispoziție de către compania pentru care lucrează, este recomandat ca beneficiile extra-salariale să fie corelate cu necesitățile angajaților și cu natura muncii prestate. Din acest punct de vedere, trebuie ținut cont și de faptul că același beneficiu are o valoare percepută diferit de la angajat la angajat.

3) Competiția de pe piața muncii: Pentru candidați și angajați, pachetul de beneficii complementar salariului este un factor motivațional extrem de important, pentru că le asigură satisfacerea unor nevoi. Pentru recrutori, beneficiile potrivite sunt printre cele mai puternice și convingătoare mecanisme de atragere și retenție a angajaților. În același timp și, poate cel mai important, acestea au un rol vital în diferențierea unei companii față de competiție, astfel încât este indicat ca fiecare angajator să se străduie să includă și ceva inedit sau specific industriei în care activează.

Interesul companiei de a investi în membrii colectivului său este dovedit de condițiile de muncă, salariul și beneficiile extra-salariale pe care aceasta le oferă. Cu cât acestea vor fi apropiate de așteptările și meritele angajatului, cu atât mai probabil este ca respectiva afacere să dezvolte.

Sursa foto: pexels.com

În articolul

Care este rolul pachetului de beneficii la angajare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Turiști americani la prima vizită în România, fascinați de o stradă din București: "E prima oară când vedem așa ceva"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x