Ce sunt sigurantele automate si cum sa le alegi

Publicat pe 23.12.2019 la 19:23 Actualizat pe 23.12.2019 la 19:25

Sigurantele electrice se vor alege intotdeauna in functie de puterea instalata pe circuitele din imobil si de tipul si sectiunea conductorilor utilizati.

Circuitele electrice casnice sunt, de regula, protejate de suprasarcini si scurtcircuite prin intermediul sigurantelor cu care este prevazut tabloul electric. Sigurantele electrice se vor alege intotdeauna in functie de puterea instalata pe circuitele din imobil si de tipul si sectiunea conductorilor utilizati.

In situatia in care vor fi conectati prea multi consumatori de energie electrica in acelasi timp, puterea cumulata va putea provoca un scurtcircuit, caz in care sigurantele cu care este prevazut tabloul electric se vor declansa si vor proteja locuinta de pericole. Astfel, pe langa montarea unor sigurante de calitate, este indicat ca pentru aparatele de aer conditionat, cuptoarele electrice, masinile de spalat sau cuptoarele cu microunde sa existe un circuit separat, care sa nu alimenteze si alti consumatori.

Tipuri de sigurante electrice

In prezent, absolut toate tablourile electrice din locuinte se doteaza cu sigurante automate. Acestea reprezinta versiunea moderna a clasicelor sigurante fuzibile din tabloul electric, acelea care trebuiau insurubate si desurubate de fiecare data cand avea loc o pana de curent.

Cu toate ca rolul ambelor tipuri (sigurante fuzibile si sigurante automate) este acelasi, respectiv de a preveni supraincarcarea circuitului electric prin intreruperea alimentarii, modul de functionare este unul total diferit.

Sigurantele clasice reactioneaza la suprasarcini prin topirea elementului fuzibil (fir sau lamela conductoare), ceea ce va duce la intreruperea curentului si va presupune schimbarea ulterioara a sigurantei.

Spre deosebire de acestea, principiul de functionare al sigurantelor automate implica un comutator intern care se declanseaza automat in momentul supraincalzirii circuitului electric. Astfel, pentru a reporni circuitul, nu va fi necesar sa schimbi siguranta sau elemente din componenta acesteia, ci doar sa actionezi manual comutatorul.

In plus, sigurantele automate scad foarte mult gradul de risc in comparatie cu cele clasice, care implicau topirea elementului fuzibil si, implicit, un risc de incendiu.

Care sunt caracteristicile principale ale sigurantelor automate?

Sigurantele automate confera protectia necesara si obligatorie fiecarui sistem electric modern din doua puncte de vedere:

Printre tipurile de sigurante automate ce se pot monta intr-un tablou electric putem regasi:

Toate tipurile de sigurante automate enumerate mai sus sunt potrivite pentru orice tip de circuit electric, fiind optiuni standard pentru sistemele electrice moderne de joasa tensiune.

Cu beneficiile simplitatii instalarii modulare, sigurantele si intreruptoarele automate pe care le vei descoperi in oferta marelui distribuitor de materiale electrice si aparataje eOrion.ro asigura performantele si robustetea cerute chiar si in cele mai solicitate instalatii electrice.

Mai mult decat atat, dispozitivele electrice pe care le poti achizitiona din oferta acestui distribuitor sunt prietenoase cu mediul (confectionate in totalitate din materiale reciclabile si recuperabile).

Aplicatiile vor varia in functie de produsul ales: protectia circuitelor de curent continuu, protectia circuitelor de motor, distributie finala de JT, protectia in toate cladirile comerciale si industriale, toate aplicatiile din mediile si retelele poluate, protectia in toate cladirile industriale si tertiare, protectie pe circuitele de intrare in cofretele modulare, protectie pe circuitele de plecare in tablourile de putere.

Indiferent de sistemul electric pe care il realizezi, sigurantele automate si celelalte aparataje electrice din oferta eOrion.ro vor reprezenta alegeri sigure si eficiente din toate punctele de vedere!

În articolul

Ce sunt sigurantele automate si cum sa le alegi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un japonez stabilit în România arată cât de mult a plătit pentru un coş de cumpărături în ţara lui natală
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării „Stăpânului Moldovei”! Totul a fost filmat cu o dronă
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x