Clive Owen si Juliette Binoche, într-un duel intelectual credibil si stimulativ
Publicat pe 09.04.2019 la 12:38 Actualizat pe 09.04.2019 la 12:56
Se pare că actorul britanic Clive Owen este atras de rolurile de scriitor în pană de inspiratie. In Crupierul, un film apărut in 1998, acesta joacă rolul unui scriitor debutant, neinspirat, care se angajează crupier într-un cazinou. Îndrăgostit de o jucătoare pasionată, dar ghinionistă, şi fascinat de câştigurile de la mesele de joc şi aparatele slot machine.
In urmă cu cateva zile, Happy Channel a difuzat filmul Words and Pictures, în regia lui Fred Schepisi, cu Clive Owen şi Juliette Binnoche în rolurile principale. Deşi a primit recenzii nefavorabile la lansarea de la Festivalul de Film de la Toronto din 2013, filmul aduce în primplan un nou tip de comedie, bazată pe duelul intelectual dintre doi profesori tarati, între care se înfiripă o poveste de dragoste.
Protagoniştii acestui duel sunt Jack Marcus (Clive Owen) şi Dina Delsanto (Juliette Binnoche) care predau la şcoala fictivă Croyden. Jack este un poet combativ şi alcoolic care şi-a pierdut inspiraţia şi riscă să fie concediat din cauza atitudinii sale. El este un partizan al cuvântului scris şi un adversar feroce al reducerii alfabetizării de către mesajele social media de tip tweets sau text. Tiradele lui sunt vrăjite şi pline de pasiune, iar exemplele cu pasaje literare care au schimbat lumea, pe care le citează, reflectă regretul său că o parte dintre acestea s-au pierdut în epoca mesajului instant. Dina Delsanto, noul profesor de artă al şcolii, este un pictor şi estetician care suferă de poliartrită reumatoidă şi manifestă tendinţe antisociale.
Se pare că actorul britanic Clive Owen este atras de rolurile de scriitor în pană de inspiratie. In Crupierul, un film apărut in 1998, acesta joacă rolul unui scriitor debutant, neinspirat, care se angajează crupier într-un cazinou. Îndrăgostit de o jucătoare pasionată, dar ghinionistă, şi fascinat de căştigurile de la mesele de joc şi aparatele slot machine (pe aceasta platformă găseşti jocuri sloturi gratis ca la aparate), el trebuie să se hotarască dacă va incerca să jefuiască cazinoul, pentru a-şi salva iubita de creditori.
Duelul dintre Jack şi Dina, în care sunt angrenaţi şi studenţii lor, este prilejul unor replici savuroase, presărate cu citate din diverşi autori. Din spatele propriilor ”armuri” (el alcoolic, ea inadaptata), cei doi se lansează într-un război al ideilor aparent acid, marcat de un simţ al umorului mult peste medie, în care se tachinează şi se sprijină reciproc.
Dacă structura narativă a filmuli este subţire, personajele sunt creionate cu atenţie, ca şi replicile lor. In speranţa că va castiga timp pentru a-şi regăsi inspiraţia, Jack comite un furt intelectual. Comportamentul său public devine mai dezordonat, exacerbănd auto-respingerea şi consumul de alcool. La rândul ei, Dina este un personaj aproape imposibil, atăt pentru studenţi, căt şi pentru colegii de muncă, oscilând între aroganţă şi inflexibilitate principială. Scenariul urmăreste atent fluctuaţiile stărilor celor doua personaje şi scoate in relief eforturile lor de a depăsi situaţiile imposibile în care se află.
În timp ce luptă cu propriile angoase, Jack trebuie să facă faţă şi relaţiei complicate pe care o are cu fiul său de vârsta colegiului. Această relatie nu este singurul fir epic secundar. Filmul propune şi urmărirea acţiunii de hărţuire a unei studente de la secţia de artă de către un student care confundă remarcile rasiste cu flirtul.
Dacă trecem peste clişeul revenirii pe drumul cel bun în stilul american, vom putea aprecia voinţa care stă in spatele acesteia. Clive Owen si Juliette Binnoche reuşesc să dea consistenţă personajelor, punctând întreaga gamă de emotii pe care acestea le trezesc: anxietate, nesiguranţă, jenă, disperare, furie. Cei doi se lansează cu daruire în razboiul dintre cuvinte, puterea lor de a reda trăiri şi a descrie persoane, şi imagini, cu forţa lor de a reda aceleaşi trăiri, la fel de obiectiv sau chiar mai clar. Tulburând în moduri diferite, Jack si Dina sunt dezvoltaţi ca adulţi tridimensionali marginalizaţi de adversitate şi boală şi, în acelaşi timp, pasionaţi de lucrurile pe care le iubesc. Filmul reuşeşte să abordeze subiectul artei şi a valorii ei în lume lansând idei asupra cărora sa cugetăm.