Colac slovăcesc
Publicat pe 02.05.2012 la 13:12
Ingrediente:
făină
unt
ouă
lapte
drojdie
coajă de lămâie
stafide
zahăr
Mod de preparare:
Pentru colacul slovăcesc se face o maia din lapte, drojdie, zahăr şi ouă în care adăugăm treptat făină şi ulei.
Se frământă 30-40 de minute până ce aluatul se dezlipeşte de mâini.
Aluatul se taie în bucăţi egale.
Acestea se întind în strat gros şi se aşează pe o masă de lucru acoperită cu o faţă de masă din bumbac.
Se ung cu o cantitate generoasă de unt, ulei şi zahăr vanilat.
După această operaţiune se pot unge tăvile cu unt sau margarină în timp ce viitorul colac stă la dospit pentru 10-15 minute.
Bucăţile de aluat se întind, se presară stafide şi se rulează cu ajutorul unei feţe de masă.
Coca rulată se îndoaie şi se împleteşte ca o bucată de sfoară.
Colacul se aşează în tavă şi se mai lasă la crescut pentru încă 20 de minute.
Când coca se ridică din tavă, se bagă la cuptor şi se coace timp de 30-40 de minute. În timpul acesta se poate verifica dacă este copt cu un pai.
După ce colacul se scoate de la cuptor se unge cu un amestec de apă, zahăr, zahăr vanilat şi un strop de ulei.
Colacul slovăcesc se poate servi şi rece şi cald.