Cozonac cu brânză
Publicat pe 11.05.2012 la 18:04
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kg de făină
250 g de zahăr
250 ml de lapte
1 cubuleţ drojdie
coaja de la o lămâie
500 ml de ulei
4 ouă
sare
Pentru compoziţie:
500 de g brânză sărată şi dulce
100 g de stafide
1 lingură de griş
1 lingură de zahăr pudră
2 gălbenuşuri
rom
Mod de preparare:
Se topeşte drojdia în puţină apă caldă, cu 3 linguri de zahăr şi se lasă la crescut 10-15 minute.
În laptele cald se pune zahărul pentru a se topi, apoi se daugă în făină.
Se separă cele 4 ouă, galbenuşurile frecându-se cu puţină sare, doar albuşurile bătându-se spumă.
În făină se adaugă gălbenuşurile, amestecându-se continuu, apoi albuşurile bătute spumă.
După ce s-a amestecat bine compoziţia, se adaugă maiaua şi coaja de lămâie, se frământă bine până ce acestea se încorporează, se adaugă ulei, frământându-se până când coca se desprinde de pe vas.
Aluatul se lasă la dospit aproximativ 1 oră.
Între timp, în brânză se adaugă, pe rând lămâia, o linguriţă de zahăr pudră, 2 gălbenuşuri, 1 linguriţă de griş, stafidele şi se amestecă bine până se omogenizează.
După ce a crescut coca se împarte în 2 bucăţi egale, care se întind cu mâna şi se tapetează cu umplutura, se rulează şi se împletesc între ele.
Se mai lasă încă jumătate de oră la dospit, apoi se adaugă la cuptor pentru 30-40 de minute.
După ce se scoate din cuptor, se unge cozonacul cu apă cu zahăr.