Cum arată pauza de masă pentru angajații din alte țări
Publicat pe 30.01.2019 la 15:51 Actualizat pe 30.01.2019 la 16:40
Orice firmă poate acorda tichete de masa, fie că are un singur angajat sau câteva sute, noua legislatie tichete de masa stabilind valoarea maximă a unui tichet la 15,18 lei.
Te-ai întrebat vreodată cum își petrec pauza de prânz angajații din alte țări? Poate părea un lucru mărunt, dar este, de fapt, un indiciu despre cultura muncii, dar și despre obiceiurile culinare din fiecare țară.
În România, de pildă, puțini își mai iau mâncare la pachet și preferă să-și comande prânzul la birou sau să iasă cu colegii în oraș sau mai degrabă în interiorul complexului de birouri unde lucrează.
Mulți angajați folosesc tichetele de masă, acceptate de diverse servicii de livrare mâncare, ca să nu mai vorbim de supermarketuri și magazine alimentare, de unde își pot procura toate cele necesare pentru un meniu ieftin și sănătos. Orice firmă poate acorda tichete de masa, fie că are un singur angajat sau câteva sute, noua legislatie tichete de masa stabilind valoarea maximă a unui tichet la 15,18 lei.
Ce obiceiuri au angajații din alte țări când vine vorba despre pauza de prânz?
Statele Unite
Peste Ocean, mulți își iau prânzul la pachet, asta și pentru că pauza de masă nu durează mai mult de 15-30 de minute. Când își fac timp să mănânce în afara biroului, americanii aleg salatele, friptura sau burgerii.
Franța
În Franța, pauza de prânz la birou poate dura 45 de minute sau chiar mai mult. Francezii ies adesea la restaurant împreună cu colegii, iar vineri, când au un program mai relaxat, își pot comanda și bere sau un pahar de vin.
Spania
În Spania, pauza de masă se poate lungi până la 2 ore, lucru valabil și în Grecia. Nu toți angajații își permit însă o asemenea pauză - în multe companii, se revine la birou după o oră.
Germania
Germanii iau în serios pauza de masă (Mittagspause). De cele mai multe ori, ies împreună cu colegii la restaurant, unde aleg să mănânce consistent (șnițel, cartofi, prăjiți, salată de cartofi).
India
În orașe ca Mumbai, pauza de masă durează aproximativ 30 de minute, așa că mulți angajați aleg să își aducă o gustare de acasă sau să își comande prânzul prin intermediul unui serviciu de livrare unic - pachetele cu mâncare caldă (dabbawala), le sunt aduse pe bicicletă de la restaurant sau chiar de acasă.
Brazilia
Aici, ca și la noi, sunt folosite adesea tichetele de masă, fie pentru o ieșire la restaurant, fie pentru a face cumpărături în magazinele alimentare. În orașele mari, ca São Paulo, ziua de lucru este lungă, așa că pauza de masă durează de obicei o oră.
Japonia
Japonezii ies singuri la masă. Pauza de prânz înseamnă adesea o supă ramen (specialitate japoneză cu pui, legume, condimente și tăiței ramen), pe care o servesc restaurantele (ramen shops) la orice colț de stradă.
Sursa foto: Shutterstock.com