De ce apar aftele bucale și cum scapi cel mai rapid de ele

Publicat pe 13.01.2023 la 14:26 Actualizat pe 13.01.2023 la 14:33

Dacă simți usturime atunci când mănânci sau observi leziuni ovale, albe și înconjurate de o zonă roșiatică pe gingii, află că este posibil să te confrunți cu afte bucale.

fată frumoasă zâmbește și are părul lung, desprins

De ce apar aftele bucale și cum scapi cel mai rapid de ele

pexels.com

Pentru a scăpa de disconfortul creat de aftele bucale, programează o vizită la medicul stomatolog pentru a urma tratamentul potrivit nevoilor tale. Iată de ce apar aftele bucale și care sunt metodele eficiente de a scăpa de ele.

De ce apar aftele bucale

Ulcerațiile aftoase, cunoscute sub denumirea de afte bucale, sunt leziuni ce apar la nivelul țesuturilor moi din cavitatea bucală, dar pot apărea și la baza gingiilor, pe interiorul obrajilor, al buzelor sau chiar în zona de sub limbă. Acestea sunt, de obicei, foarte dureroase, însă nu contagioase.

Potențialii factori ce determină apariția aftelor bucale sunt acumulările de placă bacteriană și de tartru dentar. Totodată, consumul de alcool, de substanțe chimice sau o igienă dentară necorespunzătoare provoacă dezvoltarea aftelor bucale.

Tratamentul rapid al aftelor bucale

Pentru a scăpa de aftele de la nivelul cavității bucale, tratamentul pe care îl recomandă medicul stomatolog poate fi de două tipuri: medicamentos sau chirurgical. Potrivit Healthline, tratamentul medicamentos implică aplicarea unor soluții dezinfectante și utilizarea unor imunostimulatoare care sunt vitaminizante. Toate acestea sunt urmate doar la indicațiile medicului stomatolog. În ceea ce privește tratamentul chirurgical, tehnicile moderne oferă ca opțiune laserul dentar, care accelerează vindecarea, reduce durerea și recurența unor afte bucale dese.

Pentru cazurile ușoare de stomatită aftoasă există și tratamente naturiste, care vor ameliora inflamația și durerea. În acest caz vorbim despre ceaiurile din diverse plante, care se folosesc sub formă de gargară, precum busuiocul, cimbrișorul, coada șoricelului, levănțica, morcovul, mușețelul, nalba, pătlagina sau salvia.

Când trebuie să mergi la medicul stomatolog

Deși aftele bucale nu reprezintă o urgență stomatologică, există și cazuri rare, când acestea pot evolua, iar disconfortul accentuat te va trimite la clinica dentară. Trebuie să ai în vedere dacă aftele sunt neobișnuit de mari, apar des și persistă, ulcerațiile se extind către buze, apar dificultăți la consumarea alimentelor sau febră mare, ce coincide cu apariția aftelor.

Alimentația atunci când te confrunți cu afte bucale

Anumite alimente pe care le consumi, atunci când ai afte bucale, pot irita și mai mult zona afectată. Tocmai de aceea, medicul stomatolog recomandă pe cât posibil să eviți consumul de căpșuni, ciocolată, cafea, ouă, brânză, nuci și alimente picante sau acide.

Pieptul de pui, somonul, avocado și spanacul sunt alimente bogate în vitamina B12. Acestea sunt recomandate de către specialiști, atât pentru a avea o dantură sănătoasă, cât și atunci când te confrunți cu afte bucale.

Cum poți preveni apariția aftelor bucale

Un stil de viață sănătos poate reduce numărul și frecvența aftelor bucale. Dacă urmezi o igienă orală riguroasă, prin periajul regulat al dinților, după fiecare masă, utilizarea aței dentare și a apei de gură, îți vei păstra cavitatea bucală curață și fără resturi de alimente ce pot provoca afte.

Totodată, evită alimentele care îți irită mucoasa bucală: nuci, chipsuri, covrigei crocanți, anumite condimente, alimentele foarte sărate, fructele cu aciditate mare, precum ananas, portocale sau grapefruit sau alte alimente la care ești sensibil sau alergic.

Vizitează regulat medicul stomatolog, pentru un detartraj și un periaj profesional la fiecare 6 luni. În acest fel îți menții sănătatea orală și vei zâmbi fără rețineri.

În articolul

De ce apar aftele bucale și cum scapi cel mai rapid de ele

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x