De ce apar aftele bucale și cum scapi cel mai rapid de ele
Publicat pe 13.01.2023 la 14:26 Actualizat pe 13.01.2023 la 14:33
Dacă simți usturime atunci când mănânci sau observi leziuni ovale, albe și înconjurate de o zonă roșiatică pe gingii, află că este posibil să te confrunți cu afte bucale.
Pentru a scăpa de disconfortul creat de aftele bucale, programează o vizită la medicul stomatolog pentru a urma tratamentul potrivit nevoilor tale. Iată de ce apar aftele bucale și care sunt metodele eficiente de a scăpa de ele.
De ce apar aftele bucale
Ulcerațiile aftoase, cunoscute sub denumirea de afte bucale, sunt leziuni ce apar la nivelul țesuturilor moi din cavitatea bucală, dar pot apărea și la baza gingiilor, pe interiorul obrajilor, al buzelor sau chiar în zona de sub limbă. Acestea sunt, de obicei, foarte dureroase, însă nu contagioase.
Potențialii factori ce determină apariția aftelor bucale sunt acumulările de placă bacteriană și de tartru dentar. Totodată, consumul de alcool, de substanțe chimice sau o igienă dentară necorespunzătoare provoacă dezvoltarea aftelor bucale.
Tratamentul rapid al aftelor bucale
Pentru a scăpa de aftele de la nivelul cavității bucale, tratamentul pe care îl recomandă medicul stomatolog poate fi de două tipuri: medicamentos sau chirurgical. Potrivit Healthline, tratamentul medicamentos implică aplicarea unor soluții dezinfectante și utilizarea unor imunostimulatoare care sunt vitaminizante. Toate acestea sunt urmate doar la indicațiile medicului stomatolog. În ceea ce privește tratamentul chirurgical, tehnicile moderne oferă ca opțiune laserul dentar, care accelerează vindecarea, reduce durerea și recurența unor afte bucale dese.
Pentru cazurile ușoare de stomatită aftoasă există și tratamente naturiste, care vor ameliora inflamația și durerea. În acest caz vorbim despre ceaiurile din diverse plante, care se folosesc sub formă de gargară, precum busuiocul, cimbrișorul, coada șoricelului, levănțica, morcovul, mușețelul, nalba, pătlagina sau salvia.
Când trebuie să mergi la medicul stomatolog
Deși aftele bucale nu reprezintă o urgență stomatologică, există și cazuri rare, când acestea pot evolua, iar disconfortul accentuat te va trimite la clinica dentară. Trebuie să ai în vedere dacă aftele sunt neobișnuit de mari, apar des și persistă, ulcerațiile se extind către buze, apar dificultăți la consumarea alimentelor sau febră mare, ce coincide cu apariția aftelor.
Alimentația atunci când te confrunți cu afte bucale
Anumite alimente pe care le consumi, atunci când ai afte bucale, pot irita și mai mult zona afectată. Tocmai de aceea, medicul stomatolog recomandă pe cât posibil să eviți consumul de căpșuni, ciocolată, cafea, ouă, brânză, nuci și alimente picante sau acide.
Pieptul de pui, somonul, avocado și spanacul sunt alimente bogate în vitamina B12. Acestea sunt recomandate de către specialiști, atât pentru a avea o dantură sănătoasă, cât și atunci când te confrunți cu afte bucale.
Cum poți preveni apariția aftelor bucale
Un stil de viață sănătos poate reduce numărul și frecvența aftelor bucale. Dacă urmezi o igienă orală riguroasă, prin periajul regulat al dinților, după fiecare masă, utilizarea aței dentare și a apei de gură, îți vei păstra cavitatea bucală curață și fără resturi de alimente ce pot provoca afte.
Totodată, evită alimentele care îți irită mucoasa bucală: nuci, chipsuri, covrigei crocanți, anumite condimente, alimentele foarte sărate, fructele cu aciditate mare, precum ananas, portocale sau grapefruit sau alte alimente la care ești sensibil sau alergic.
Vizitează regulat medicul stomatolog, pentru un detartraj și un periaj profesional la fiecare 6 luni. În acest fel îți menții sănătatea orală și vei zâmbi fără rețineri.