Descoperă Italia de la nord la sud. Iată 10 idei de vacanță pentru un sejur în Italia

Publicat pe 28.03.2016 la 07:29 Actualizat pe 28.03.2016 la 10:15

Crezi că Italia înseamnă doar un city break la Roma sau o escapadă de St. Valentine’s în Veneția? Dacă răspunsul tău e da, s-ar putea să pierzi din vedere unele dintre cele mai frumoase experiențe de vacanță în Italia.

Crezi că Italia înseamnă doar un city break la Roma sau o escapadă de St. Valentine’s în Veneția? Dacă răspunsul tău e da, s-ar putea să pierzi din vedere unele dintre cele mai frumoase experiențe de vacanță în Italia.

Ce spui să admiri fresca unuia dintre cele mai bine păstrate orașe antice sau să descoperi cinci sate smulse parcă din vederi, incluse în Patrimoniul Unesco? Și pentru că sudul Italiei merită să fie descoperit, trebuie să vizitezi cel puțin o dată Sicilia, dar și coasta Amalfitană, unde s-ar putea să te îndrăgostești de un actor din filme. Iar povestea Italiei nu se termină aici, pentru că pe listă urmează vacanțele în orașe bijuterie cum sunt Florența, Veneția, Napoli sau Verona, dar și Milano, care se numără printre cele mai bune alegeri pentru un city break la shopping în Italia. Află de ce toate drumurile duc la Roma sau mai exact în Italia și de ce țara sub formă de cizmă trebuie cunoscută, la pas sau poate cu mașina, de la nord la sud.


1. Primăvara în Sorrento, pe Coasta Amalfitană

Foto: Shutterstock.com

Italia are un loc potrivit pentru orice călător, iar Sorrento e alegerea perfectă pentru o vacanță în Italia lipsită de rumoare și agitație. Ba chiar ar putea fi o destinație perfectă pentru seniori primăvara, când regiunea nu e atât de aglomerată. Sunt numeroase obiective turistice în zonă pe care le poți vizita, de la biserici medievale până la situl arheologic Pompei.

Iar dacă vrei, ai putea încerca chiar și tratamente termale sau ai putea să te plimbi pe drumuri de munte într-un sejur de relaxare și deconectare. Te așteaptă piețe medievale și terase pierdute sub soare, dar și cea mai gustoasă mâncare napolitană.

2. Descoperă Sicilia, grădina Italiei


Foto: Shutterstock.com

Chiar dacă nu crezi, după ce vei ajunge în Sicilia o să ai senzația că ai aterizat în Grecia de odinioară. Și s-ar putea să nu fii foarte departe de adevăr, de vreme ce Sicilia e cunoscută pentru numeroasele ruine grecești și romane care apar de nicăieri.

Unul dintre cele mai frumoase locuri unde ai putea căuta cazare în Sicilia e Taormina, unde se găsește și unul dintre cele mai bine păstrate amfiteatre grecești. În apropiere, poți vizita Muntele Etna. Iar dacă ai un buget redus de vacanță, poți căuta cazare și în Giardini-Naxos, un oraș de pe Coasta Amalfitană, care trăiește doar din turism. Și pentru că te vei afla în zona Napoli, ar fi ideal să încerci o pizza napolitană. Se spune că e cea mai gustoasă pizza din lume.

3. Mergi la Shopping în Milano

Foto: anshar / Shutterstock.com

Nu sunt multe lucruri pe care poți să le faci la Milano, dar unul singur îl poți face oricând: poți mergi la shopping. Ai putea vizita Galleria Vittorio Emanuele II, din apropierea Domului, unde sunt unele dintre cele mai vechi magazine de modă din lume, deschise încă de la începutul secolului XX. Galeria e considerată a fi unul dintre cele mai vechi mall-uri din lume. Locul în sine e fascinant, construit în stil Art Nouveau, așa că o să ți se pară că ai ajuns într-un dom din secolul 19 parizian.

Apoi te poți învârti pe străduțele care formează Quadrilatero d'Oro (Via della Spiga, Via Manzoni, Via Sant'Andrea, Via Montenapoleone), unde vei găsi toate casele de modă importante din Italia, dar și din lume. Ce zici, te-ar tenta un city break în Milano? Dacă ești interesată de reduceri, cea mai bună perioadă când ar trebui să îți cauți cazare în Milano e sfârșitul lunii iulie.


4. Pleacă într-o vacanță în Veneția, unul dintre cele mai romantice locuri din Italia

Foto: Shutterstock.com

Dacă vrei să profiți de o escapadă romantică, un city break în Veneția la primăvara e perfect pentru a te bucura de intimitate, dar și de liniștea care se așază după Carnavalul din Veneția. Poate că prețul pentru o plimbare romantică cu gondola ți s-ar putea părea prea ridicat, dar ai putea încerca o plimbare cu vaporașul alături de alți turiști curioși.

Unul dintre cele mai frumoase locuri unde ți-ai putea bea cafeaua dimineața devreme alături de perechea ta e Piața St. Mark. Pentru răsărit, e suficient să fii pe străduțele înguste din Veneția pentru a avea parte de un moment plin de magie, printre clădirile pe jumătate scufundate în apă. Sau ai putea să o iei pe San Giorgio Maggiore, de unde ai o vedere panoramică deasupra lagunei.

5. Descoperă Via Appia, ia-ți un bilet de avion spre Roma

Foto: Shutterstock.com

În timpul unui sejur în Roma primăvara, poți ieși în afara orașului pentru o plimbare pe Via Appia Antica, unde poți chiar închiria o bicicletă dacă vrei să te plimbi pe sub pinii împrăștiați de-a lungul drumului. O oră costă 3 euro, iar dacă vrei să închiriezi bicicleta pentru o zi te costă 15 euro. Ai putea chiar să te aventurezi în Catacombele San Callisto, unele dintre cele mai misterioase catacombe din Roma.

De-a lungul drumului o să descoperi ruine vechi de sute de ani acoperite de vegetație dintr-o lume de mult uitată. În funcție de perioada city break-ului la Roma, o să descoperi grupuri de turiști care explorează zona la pas. Poate nu o să-ți dai seama, doar dacă te documentezi în prealabil, dar istoria Via Appia e destul de întunecată pentru că a fost, la început, locul unde romanii își îngropau morții.

In functie de gradul de confort pe care ti-l doresti si costurile pe care esti dispus sa le suport, cand cauti hoteluri in Roma ai optiunea de a alege intre un hotel amplasat in centrul orasului, care de obicei au preturi mai mari, acestea fiind mai mici pentru hoteluri aflate la o distanta mai mare de centrul capitalei Romei.

6. Ascunde-te în lumea artei, la Florența

Foto: Shutterstock.com

Nu o să vezi nicăieri în lume o colecție mai impresionantă de artă renascentistă decât în Florența (poate doar la Galeria Borghese din Roma). Dar dacă ajungi într-un sejur la Florența, trebuie numaidecât să îți rezervi jumătate de zi pentru a vizita Galeria Uffizi, unde poți admira lucrări de Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raffaello sau Giotto, dar și picturi de Rubens, Van Dyck ori Rembrandt.

Iar dacă iubești sculptura, atunci trebuie să treci și pe la Muzeul Bargello. Una dintre sculpturile iconice e David de Michelangelo, pe care o poți vedea la Galeria Academiei. Toate ghidurile turistice îți spun să ajungi dimineața devreme pentru e evita aglomerația, dar ai putea să mergi ceva mai târziu, tocmai pentru că toți călătorii ajung devreme. Îți poți lua bilet online și atunci nu vei mai stai la coadă.

Și pentru că Florența e un oraș unde poți să te pierzi oricând și să descoperi minunății arhitecturale, nu rata nici Domul cu fațada sa neogotică. Îl poți vedea cam din orice punct al orașului. Pune pe lista obiectivelor turistice și Palazzo Vechi, un palat fortăreață care pare să fi apărut de nicăieri chiar în centrul orașului. E poate obiectivul principal cu care trebuie să îți începi city break-ul în Florența.


7. Aventurează-te în Cinque Terre

Foto: Shutterstock.com

Dacă e un loc in Italia care poate fi cu greu descris în cuvinte, atunci acesta e Cinque Terre, un loc protejat Unesco, pe care trebuie să îl vizitezi conștient fiind că trebuie să lași cât mai puține urme în călătoria ta. E un alt fel de muzeu al Italiei, unde nu vei vedea picturi sau sculpturi renascentiste, ci peisaje care nu par să fie din realitate. În oricare dintre cele 5 sate în care te-ai opri, Riomaggiore, Monterosso, Vernazza, Manarola sau Corniglia, o să descoperi case colorate în zeci de culori, îngrămădite pe stânci care își așteaptă și acum pescarii să se întoarcă de pe mare.

Cum ajungi în Cinque Terre? Îți poți lua un bilet de avion spre Bologna, iar de acolo poți lua trenul sau închiria o mașină. Riviera Italiei e destul de scumpă, așa că dacă nu vrei să îți cauți cazare în zonă, poți face un tur al satelor într-o singură zi. Cu siguranță e o experiență de vacanță în Italia pe care nu o să o uiți prea curând.

8. Vizitează două state într-un city break la Roma

Foto: Shutterstock.com

Tot într-un city break la Roma, ai putea vedea două state în doar două zile. Pe lângă Italia, cel de-al doilea stat independent e Vaticanul, care merită să-i acorzi cel puțin o zi. Piața și Basilica Sf Petru, dar și Muzeele Vaticanului sunt copleșitoare doar prin simpla lor prezență și se ridică statuare într-un spațiu de câțiva kilometri. Nu rata Capela Sixtină sau Pieta, de Michelangelo adăpostită de Basilica Sf. Petru. O să fie o experiență de neuitat.

A doua zi o poți petrece în piețele din Roma, poate vizitând Colosseumul sau frumoasele grădini de vară ale Galeriei Borghese. Oriunde te-ai opri în capitala Italiei, o să simți că te afli într-un muzeu în aer liber și cu siguranță o să dorești să te întorci într-un sejur la Roma de câteva zile pentru a descoperi locurile mai puțin vizitate de turiști. Cea mai bună perioadă când ai putea vizita Roma e la sfârșitul primăverii când temperaturile sunt destul de blânde ca să nu te simți vinovat că ai încercat prea multe feluri de înghețată.


9. O vacanță cu stil în Capri

Foto: Shutterstock.com

La fel de populară precum Roma încă din Antichitate, insula Capri a fost un refugiu preferat de romani, italieni și în ultimul secol, de turiști din întreaga lume. Dacă vrei să ai parte de o vacanță în Italia care să rămână într-un top 5 al celor mai frumoase concedii de vară, atunci ai putea să îți petreci un sejur în insulele Capri, Ischia sau Procida. Ce e special acolo?

Pe lângă cele mai frumoase apusuri, plaje și piețe medievale unde poți servi pizza, Capri e un loc cu istorie care merge până în primele secole din perioada romană. Unde mai pui că e o insulă plină de farmec, care atrage anual zeci de VIP-uri internaționale. Pe lângă grotele albastre, plajele cu nisip fin și petrecerile care țin toată noaptea, Capri e un loc unde te poți relaxa într-o plimbare prin podgorii de viță de vie sau pe dealurile pline de vegetație care mărginesc coasta. Cu siguranță, în Capri e de vis.

10. Fii arheolog și descoperă Pompei

Foto: Shutterstock.com

La un drum scurt distanță de Capri, ceva mai aproape de Napoli, se află și Pompei, orașul încremenit în timp din Italia, care a fost îngropat sub cenușa vulcanului Vezuviu. Merită să îți cumperi un bilet de avion spre Napoli și să cauți cazare în apropiere dacă vrei să descoperi unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din Italia. Nu o să găsești nicăieri o frescă atât de bine păstrată din lumea antică. Așa că ai ocazia să descoperi istoria profundă a Imperiului Roman, de la temple, la amfiteatre, la ceea ce numim astăzi cafenele (iar pe atunci locuri de întâlnire) și până la bordeluri.

Din cauza unor probleme de finanțare și prezervare, situl arheologic a avut numeroase probleme în ultimii ani, așa că ar fi bine să-l vizitezi cât mai curând, pentru că din cauza vremii s-ar putea ca structura acestuia să fie afectată în câțiva ani. Ce spui? Care e destinația unde îți propui să ajungi în timpul unui sejur în Italia?

În articolul

Descoperă Italia de la nord la sud. Iată 10 idei de vacanță pentru un sejur în Italia

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x