Dr Oz/ Constiente sub anestezie - cosmarul a doua femei

Publicat pe 18.11.2010 la 08:01 Actualizat pe 18.11.2010 la 08:19

Cum e sa fii treaz in timpul operatiei

Esti in operatie. Chirugul "isi ascuta" bisturiul si se pregateste de taietura. Tu incepi sa-i simti lama rece si durerea sfasietoare ce urmeaza unei taieturi in carne vie. Auzi vocile asistentelor, sunetele monitoarelor care iti inregistreaza bataile inimii si simti mana doctorului inauntrul corpului tau. Cu toate astea, nu poti vorbi, nu te poti misca, esti paralizata pe masa de operatie. Ce se intampla? Fie este un cosmar din care te poti trezi fie este vorba de constientizare sub anestezie, un fenomen rar despre care ne va vorbi Dr Oz.

In fiecare an, 40.000 de oameni se trezesc in timpul operatiei, dintre care mai multe femei decat barbati. Cauzele acestor erori sunt dificil de stabilit, dar de multe ori sunt puse pe seama medicatiei slabe sau incapacitatii anestezistului.
In mod normal, anestezia generala este primul pas dupa ce ajungi pe masa de operatie. Anestezistul iti prepara un cocktail de medicamente, printre care si un paralitic care are rolul de a-ti imobiliza complet corpul. Totusi, in cazul pacientilor care au declarat ca au fost treji in timpul operatiei, creierul se trezeste si simturile la fel dar paralizia continua.
Kelly, norocoasa care s-a desprins din paralizie pe masa de operatii
Cosmarul lui Kelly a inceput acum 10 ani, cand a fost implicata intr-un accident de masina. Cum a ajuns la spital, doctorii au constatat ca suferise rani multiple la glezne, genunchi, avea deplasare de sold si pelvisul fracturat. Medicii au concluzionat ca avea nevoie de operatie extinsa la sold. Kelly isi aminteste cum a fost dusa in sala de operatii, o camera luminata puternic si a vazut toate instrumentele aliniate pe masa. Medicul i-a spus ca efectul anesteziei se va face simtit imediat si va adormi cat de curand.
"Imi amintesc ca era foarte intuneric. Am auzit voci. La inceput nu mi-am dat seama daca e un vis sau nu. Dar cand doctorii au zis ca fiul meu se afla cu mine in masina, mi-am dat seama ca sunt in operatie. Am inceput sa aud sunetul instrumentelor apoi am simtit durerea - era ca si cum cineva impingea un vatrai incins in mine. A fost cea mai intensa durere pe care am putut sa o simt vreodata", isi aduce aminte Kelly.
Intr-un final, dupa ce incercase fara noroc sa le atraga atentia celor din sala ca poate simti totul, Kelly a reusit sa se desprinda din paralizie si a zburat efectiv de pe masa de operatii. Doctorii, alarmati, au incercat sa o retina si sa o adoarma la loc.
Dr Panchali Dhar, medic anestezist, explica situatia lui Kelly: "Pacienta intra in categoria de risc ridicat, in care medicii i-au dat intentionat mai putin anestezic, pentru a o tine stabila". Celelalte cauze ale constientizarii sub anestezie pot fi involuntare - anestezic slab, in dozaj mai mic sau din care a fost uitata o substanta.
Pentru Kelly, acel cosmar este cat se poate de real si astazi. Desi trauma prin care a trecut a devenit mai mult un ecou astazi, ea nu poate uita cosmarurile nocturne si momentele in care orice zgomot si imagine legata de acest subiect ii reaminteau oroarea prin care a trecut. Cat despre reactia personalului medical dupa aceasta experienta iesita din comun, Kelly spune ca toti s-au prefacut ca nimic grav nu se intamplase si au incercat sa treaca peste incident.
Jeanette a indurat treaza taietura bisturiului si durerea cauterizarii, pentru ca la final sa afle ca operatia nu era necesara
Urmatoarea invitata nu numai ca nu s-a trezit in mijlocul operatiei, ea nu a adormit deloc. In anii 1990, s-a internat pentru o simpla operatie de hernie. Anestezistul i-a facut injectia si toti au crezut ca anestezia reusise. Momente mai tarziu insa, femeia s-a trezit. Jeanette nu putea deschide ochii, nici sa miste vreun membru dar auzea tot ce se intampla in jur. Ingrozita, a inceput sa planga insa lacrimile nu curgeau; vroia sa tipe si totusi, niciun un sunet nu scapa de pe buzele sale.
Chirurgul a intrat in sala de operatii iar Jeanette l-a auzit cum a intrebat daca este adormita pentru a incepe procedura chirurgicala. Nimeni nu avea sa stie ca pacienta era cat se poate de constienta. "Äpoi, am auzit cuvantul pe care nu o sa il uit niciodata : bisturiul! Cosmarul incepuse.", povesteste Jeanette.
Povestea de groaza de-abia incepea. "Am simtit cum asistenta imi curata stomacul. Am putut simti solutia rece din tifon si totusi speram ca nu o sa simt cum ma taie[...]Auzeam cum fiecare strat de carne era desfacut si rupt, ca o bucata de hartie taiata in doua. Apoi, o durere imensa mi-a strabatut partea stanga a corpului si a culminat in creierul. Credeam ca o sa imi explodeze capul."
Singurul lucru care a tinut-o in viata pe Jeanette a fost gandul ca nu isi putea lasa copiii fara mama; in acelasi timp, ar fi fost o ironie a sortii sa moara asa, fara ca nimeni sa stie ca ea a fost treaza tot acest timp.
Dr Dhar crede ca Jeanette face parte din acel segment redus de populatie care are nevoie de o doza mai mare decat cea obisnuita de anestezic pentru ca si creierul sa adoarma. 1 din 1000 de oameni trec prin constientizare sub anestezie.
Dar partea cumplita abia acum vine. Jeanette isi aminteste fiecare cuvant spus de echipa medicala in sala de operatii. Ea nu poate uita cum chirurgul a spus nonsalant ca a gresit cand i-a pus diagnosticul de hernie, era vorba doar de o bucata de tesut pentru care operase timp de doua ore si 47 de minute! Tot chinul fusese pentru nimic.
Dr Roizen, "The Enforcer", explica cum decurge o anestezie generala normala
Dr Roizen este medic anestezist, cel mai in masura sa explice acest proces, crezut pana acum, banal. Anestezia paralizeaza creierul, il face pe pacient imun la durere, il separa de toate lucrurile care il tineau in viata pana atunci. Pacientul nu mai reactioneaza la oxigen sau dioxid de carbon si nu isi mai poate controla miscarile.
Medicul anestezist nu doar "serveste" cocktailul de substante anestezice dar si monitorizeaza pacientul. El supravegheaza presiunea sangelui, pulsul, respiratia, temperatura, nivelul de oxigen, ba chiar si dioxidul de carbon. Atentie! Mai exista un monitor, care afiseaza cat de constient este cel aflat pe masa de operatii. Daca valoarea afisata scade sub 70, anestezistul este convins ca pacientul doarme si il ajuta sa ajusteze doza. Prin masca de oxigen, medicul trimite paraliticul si anestezicul.
Trei lucruri de mentionat anestezistului
1. Daca iei medicamente in acel moment si care sunt acestea. Aboslut toate trebuie mentionate.
2. Daca ai mai avut sau ai pe cineva in familie care a trecut prin aceasta constientizare.
3. Intrebati-l ce fel de monitoare folosesc. Este extrem de important ca spitalul sa aiba monitoare la nivelul undelor cerebrale.
Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV.
În articolul

Dr Oz/ Constiente sub anestezie - cosmarul a doua femei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x