Dr Oz/ Parasomniile, tulburari de somn iesite parca din filme SF
Publicat pe 05.11.2010 la 20:00 Actualizat pe 05.11.2010 la 23:59
Am auzit de nenumarate ori cat de important este somnul neintrerupt pentru o viata sanatoasa. Totusi, peste 20 % din populatie sufera de o tulburare de somn. In timp ce unele sunt cunoscute si tratabile, altele sunt inconjurate de mister si reprezinta un pericol real pentru viata noastra. Trei dintre cele mai uimitoare tulburari de somn sunt discutate in emisiunea lui Dr Oz. Va vor face sa va ganditi de doua ori inainte de a adormi la noapte.
Pe langa somnambulism si vorbitul in somn, exista alte 70 de afectiuni legate de somn, dintre care parasomniile se disting de la departare. Parasomniile sunt atat de ciudate, incat ai zice ca sunt produsele unei imaginatiei bogate.
Sexomnia sau sexul nocturn de care nu iti aduci aminte a doua zi
Sexomnia sau sexul in timp ce dormi este o parasomnie care poate implica doar excitare sau intregul act sexual iar victimele acestei tulburari de somn nu au nicio amintire legata de ce se intampla in timpul noptii.
Specialist in domeniu, Dr Michael Bruss afirma ca este important ca partenerul acelei persoane sa discute cu ea, sa o intrebe daca isi aduce aminte de ce s-a intamplat noaptea precedenta si apoi sa evalueze daca acest comportament difera complet de rutina sexuala normala. Un amanunt care se poate dovedi important este medicamentatia, mai precis daca respectivul/a ia somnifere. In cazul in care acesta sufera de sexomnie si ia somnifere, se impune un control medical.
Ariel, versiunea moderna a "frumoasei din padurea adormita", nu s-a trezit din somn timp de 15 luni
Sindromul "Frumoasa din Padurea Adormita" aduce inspaimantator de mult cu basmul indragit de copii; persoanele care sufera de aceasta tulburare de somn ajung sa doarma chiar si 20 de ore zilnic, pentru mai multe zile sau saptamani la rand.
Cunoscut si ca sindromul "Frumoasa din Padurea Adormita", boala Kline-Levin ii afecteaza indeosebi pe adolescentii intre 14-18 ani. Ariel este o tanara cu o poveste inspaimantatoare. Viata ei se invarte in jurul unui pat sau unei canapele, a unui loc unde poate sa doarma. Vesnic obosita, aceasta frumoasa adormita a petrecut o data chiar si 15 luni dormind! Ea povesteste cum se trezea pentru cateva ore in care functiona cu greutate, avand ganduri confuze, fara sa fie constienta de ce se intampla in jurul ei.
Cauza acestei afectiuni ramane necunoscuta, desi Dr Bruss admite ca s-ar fi speculat ca este vorba de un virus.
Tulburarea de somn REM pune in pericol viata partenerului
Dar cea mai bizara dintre toate trebuie sa fie tulburarea de comportament REM. In mod normal, in timpul somnului REM, corpul paralizeaza temporar; dar pentru cei care trec prin acest cosmar, nu exista repaos nocturn. O data ce creierul ajunge in aceasta etapa, are loc un scurtcircuit si oraganismul se dezechilibreaza. Aceste persoane incep sa tipe, sa loveasca si ajung sa transforme dormitorul intr-un camp de lupta.
"Sotul meu s-a transformat in Dr Jekyll si Mr Hyde"
Lori isi iubeste sotul, au dus o viata linistita dar in prezent poate avea incredere in el doar in timpul zilei, pentru ca o data cu venirea noptii el se transforma in cu totul alt barbat. Indata ce Bob adoarme, totul se rezuma la violenta.
"O data m-a lovit destul de tare cu piciorul. Am ras atunci." spune Lori, iar Bob explica ca se apara in vis de niste rate. Au urmat un pui si pesti uriasi, iar raspunsul lui Bob era intotdeauna violent. Ajunsese sa isi loveasca sotia cu pumnii, fara sa intentioneze asta nici macar o clipa. Lucrurile trebuiau sa ia sfarsit; cand a ajuns la medic, Bob a fost diagnosticat cu tulburarea de somn REM iar acum dorm in paturi separate. Altfel, viata lui Lori ar fi in pericol.
Pentru a evita probleme in cuplu, Dr Bruss spune ca exista medicamente care au dat ceva rezultate precum Clonazepam, Melatonin, Gabapentin si Oprezalin. Un fapt ingrijorator legat de tulburarea de somn REM este ca ar fi asociata cu boala Parkinson. Dopamina joaca un rol cheie in procesul de transmitere a semnalelor din creier in timpul somnului, un rol la fel de important precum cel pe care il joaca in contextul bolii Parkinson. Se stie ca Parkinson creaza un deficit de dopamina, de aceea c ei care sufera de aceasta tulburare de somn sunt predispusi la Parkinson si alte boli neurodegenerative.
In concluzie, cei care trec prin aceasta situatie nu trebuie sub nicio forma sa se ascunda de familie, ci sa incerce tot posibilul sa ii faca sa inteleaga pe ceilalti membrii ca este vorba de o problema medicala, nu de un joc fara sens. Apoi, Dr Bruss ii sfatuieste pe cei care se confrunta cu una din problemele de mai sus sa apeleze la doctorii din comunitate si sa discute deschis cu acestia.
Urmareste "Dr Oz", de luni pana vineri, ora 22.00, numai pe Euforia TV.