Experiment inedit: s-au BĂTUT fără să știe MOTIVUL pentru care făceau asta
Publicat pe 20.10.2016 la 14:49 Actualizat pe 20.10.2016 la 14:56
Oamenii de stiinta au facut un experiment inedit pe maimute, in 1920. Rezultatul este perfect valabil si in cazul oamenilor.
În 1920, G.R. Stephenson și Wolfgang Kohler au efectuat o serie de experimente asupra primatelor. Concluziile acestora s-at transformat, în timp, într-o fabulă aplicabilă societății umane.
Cinci maimuțe au fost închise într-o cușcă. În mijloc, se afla o scară și deasupra au fost atârnate câteva banane. De fiecare dată când una dintre cele cinci maimuțe încerca să urce scara, cercetătorii le stropeau cu apă rece pe celelalte patru maimuțe.
După o vreme, de fiecare dată când una dintre maimuțe încerca să urce acea scară era trasă înapoi și bătută de celelate patru. La scurt timp, niciuna dintre maimuțe nu a mai îndrăznit să urce scara.
Apoi, cercetătorii au înlocuit una dintre cele cinci maimuțe, dar au renunțat să mai stropească cu apă atunci când vreo primată încerca să urce pe scară. Primul lucru pe care nou venita l-a făcut a fost, firește, să se urce pe scară să ia bananele atârnate. Imediat, celelalte patru au luat-o la bătaie. După câteva încercări zadarnice și alte conflicte, noul membru a învățat că nu este voie să urce pe scară. Însă, nu cunoștea motivul pentru care nu ar fi trebuit să facă asta.
Treptat, cercetătorii au înlocuit toate cele cinci maimuțe folosite la începutul experimentului. De fiecare dată când înlocuiau câte o primată, oamenii nu le mai stopeau pe cele vechi. Cu toate că niciuna dintre cele cinci maimuțe rămase la final nu a fost supusă dușului cu apă rece, acestea au continuat să bată pe oricare dintre maimuțele care încercau să se ridice pe acea scară.
MORALA: Dacă am fi avut posibilitatea să le întrebăm pe maimuțele de la finalul experimentului “Care este motivul pentru care vă bateți?”, cu siguranță răspunsul lor ar fi fost: “Nu știm. Așa stau lucrurile pe aici”.
Vă sună cunoscut?