Made in China: 7 lucruri despre care nu știai că sunt inventate de chinezi

Publicat pe 03.10.2017 la 10:01 Actualizat pe 03.10.2017 la 10:04

Expresia “made in China” n-a avut conotații prea fericite în țara noastră, multă vreme: era asociată cu produsele de slabă calitate. Se pare, însă, că i-am judecat greșit pe chinezi: nu au inventat doar hârtia și tiparul, ci multe dintre obiectele și tehnologiile utile pe care le folosim astăzi.

China și poveștile despre “Drumul Mătăsii” i-au fascinat întotdeauna pe europeni, dar despre chinezi s-au spus și lucruri mai puțin măgulitoare. Ca de exemplu, că nu produc lucruri originale. Nimic mai fals: chinezii au fost, de multe ori, cu un pas înaintea tuturor.

Iată câteva dintre lucrurile pe care le folosim în viața de zi cu zi și care au fost inventate de chinezi:

1. Bancnotele

Probabil una dintre cele mai utile invenții ale chinezilor, din moment ce a rezistat din secolul 11, când au apărut primii bani de hârtie, și până astăzi. În Europa, bancnotele au fost aduse de Marco Polo, două sute de ani mai târziu, dar aici monedele au fost preferate încă mult timp.

2. Vasele pentru gătit

Poate că gătesc ei asiaticii la wok, dar cu siguranță nu sunt străini de multe alte tipuri de vase și ustensile de bucătărie. Cum știm asta? Păi, ei au inventat întreg conceptul - primele vase din lut, folosite la prepararea mâncării, au fost descoperite în provincia Jiangxi, din China.

3. Țigările electronice

Mai aproape de zilele noastre, găsim o altă invenție interesantă și utilă. Ideea îi aparține unui farmacist chinez, Hon Lik (născut în 1951), care și-a dorit să ofere o alternativă fumătorilor care vor să își schimbe stilul de viață. În prezent, tehnologia a evoluat și mai mult, odată cu apariția IQOS - un dispozitiv care încălzește tutunul, fără să emane fum și care se bucură de succes în Asia, doar că de această dată, în Japonia.

4. Meniul restaurantelor

În perioada cuprinsă între anii 960 și 1279 (dinastia Song), proprietarii de magazine din China nu aveau prea mult timp la dispoziție să ia masa acasă, așa că se îndreptau spre taverne, restaurante, ceainării și temple, unde li se oferea mâncare. Odată cu creșterea fenomenului, bucatele au fost diversificate și au apărut și primele meniuri.

5. Umbrela

Cu toate că o asociem mai degrabă cu ținuta femeilor din Japonia, umbrela este o invenție care vine din China și se crede că a fost creată special pentru o ceremonie oficială. Unii istorici cred însă că istoria umbrelei pe teritoriul Chinei e chiar mai veche.

6. Clopotul

Îl putem asocia cât vrem cu bisericile noastre sau cu bradul de Crăciun, dar clopotul este, de fapt, o invenție chinezească și chiar una foarte veche - dovezile arheologice arată că au existat clopote pe teritoriul de astăzi al Chinei cu 3.000 de ani înainte de Hristos.

7. Lacul pentru lemn

O altă idee chinezească, cele mai vechi obiecte lăcuite găsite pe teritoriul Chinei fiind create cu una sau două mii de ani înaintea erei noastre. Se crede, însă, că lacul pentru finisarea lemnului a fost folosit pe teritoriul Chinei cu mult timp înainte, în Epoca Bronzului.

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

Made in China: 7 lucruri despre care nu știai că sunt inventate de chinezi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x