Masacrul delfinilor

Publicat pe 03.08.2010 la 10:20 Actualizat pe 16.08.2010 la 17:37

Masacrul delfinilor in Taiji, Japonia

In laguna aparent linistita, se ascunde un secret pe care regizorul Louie Psihoyos vrea sa il dezvaluie lumii. Ceea ce se intampla in acest golf este un adevarat macel al delfinilor, in fiecare an,zi de zi, din septembrie in martie. Peste 20.000 de delfini sint ucisi anual! Documentarul premiat cu Oscar, “The Cove” arata imagini in premiera cu masacrul care incepe in fiecare zi inainte de caderea serii.

Il mai tineti minte pe Flipper?

Antrenorul lui face parte din echipa care a facut public masacrul din Taiji. Mii de delfini sunt ucisi pentru carnea lor. Singurul mod in care acesta poate fi oprit este ca ceea ce se intampla acolo sa fie aratat intregii lumi. Pana la aparitia documentarului "The Cove", premiat cu un Oscar, nimeni nu vazuse niciodata ce se se intampla. Cand a ajuns in localitate, echipa a fost avertizata sa nu faca poze si sa nu filmeze. Insusi pescarii le-au spus ca daca lumea va afla ce fac, atunci afacerea va fi inchisa. Golful este de fapt o fortareata naturala, fiind inconjurat din trei parti de stanci alunecoase. Ca sa ajungi acolo, trebuie sa treci prin mai multe tuneluri. Garduri inalte cu sarma ghimpata inconjoara zona. Dupa cateva luni de pregatire, echipa a fost gata sa se strecoare in golf, iar dupa sapte incercari au reusit in sfarsit sa planteze microfoanele si camerele, pentru a inregistra macelul.

Barcile pescarilor din Taiji plutesc pe singele delfinilor ucisi!

La caderea serii, pescarii au venit cu barcile in micul golf si sacrificarea delfinilor a inceput. Nici macar marea nu poate ascunde semnele macelului. In cateva minute, nu mai ramane decat amintirea apei albastre si curate, iar notiunea de "Marea Rosie" capata un nou inteles, unul propriu. Barcile plutesc pe sange.

Prima incercare a regizorului Louie Psihoyos de a expune macelul care are loc anual in golf a esuat, deoarece guvernul japonez i-a interzis camerele. Dedicat scopului sau, acesta a asamblat o echipa talentata si curajoasa, oameni care si-au riscat libertatea si chiar vietile pentru acest film. Maestrii efectelor speciale de la Hollywood au construit pietre false care sa ascunda camerele video, scafandrii de elita au plantat echipament de sunet, adanc in apa, iar un expert militar a creat un balon special pentru a inregistra in secret imagini de sus.

Carnea delfinilor in meniul scolilor

Regizorul Louie Psihoyos recunoaste ca se teme in continuare pentru viata lui si chiar ca a primit amenintari cu moartea. Chiar daca situatia sangeroasa continua in golful orasului Taiji, echipa a reusit totusi sa schimbe ceva. Atunci cand au ajuns in oras, la cantina scolii se servea carne de delfin. Pranzul este obligatoriu acolo, iar copiii nu avea voie sa aduca alte alimente de acasa si trebuiau sa termine toata mancarea din farfurie. Datorita eforturilor activistilor, aceasta situatie a incetat.

De ce a fost nevoie de asta? Pentru ca toata carnea de delfin testata in ultimii ani in tara a fost declarata toxica, chiar dupa standardele japoneze. Aceasta contine de la 5 pana la 5.000 de ori mai mult mercur decat ar fi normal.

Explicatia primarului: traditiile stravechi

Guvernul japonez permite uciderea anuala a 19.000 de delfini. Primarul localitatii pescaresti Taiji a declarat: "Filmul prezinta acuzatii false, care nu sunt bazate pe dovezi stiintifice. Regretam acest aspect. Este important sa ne respectam reciproc cultura gastronomica bazata pe traditii stravechi si circumstante in fiecare regiune.".

La inceputul acestei luni, documentarul "The Cove" a fost in sfarsit proiectat in cateva cinematografe din Japonia, in ciuda eforturilor extremistilor de a inchide salile de cinema. O versiune restransa de 15 minute a aparut si pe internet, special pentru ca japonezii sa vada ce se intampla in tara lor.

Taiji, cel mai sangeros oras din Japonia

Taiji este un orasel pescaresc din Japonia, cu o populatie de aproximativ 3.500 de oameni. Micul oras se intinde pe doar 6 kilometri patrati insa este cunoscut in intreaga lume datorita vanatorii anuale de delfini, care dureaza 6 luni. Peste 20.000 de delfini sunt sacrificati in fiecare an in portul Taiji, care este considerat a fi si locul de nastere a vanatorii de balene.

Flipper s-a sinucis sub ochii antrenorului Ric O'Barry

Activistul Ric O'Barry a capturat si antrenat delfinii pentru serialul de televiziune "Flipper", in anii '60. Ric poarta pe umeri o mare povara: se considera vinovat pentru delfinii macelariti, pentru ca a ajutat la crearea acestei industrii, astazi in valoare de miliarde de dolari. "Serialul a creat aceasta dorinta de a inota alaturi de ei, de a-i pupa, de a-i tine in brate si de a-i iubi pana la moarte. De aceea delfinii au inceput sa fie capturati".

Dupa sapte ani de dresaj, Ric si-a dat seama ca aceste animale sufera in captivitate, si a devenit un activist din ziua in care Flipper s-a sinucis. Delfinii si alte balene nu au acelasi proces de respiratie ca si oamenii. Pentru acestia, fiecare gura de aer este un efort constient. Astfel, isi pot pune capat vietii atunci cand devine de nesuportat. Pur si simplu nu mai ies la suprafata pentru urmatoarea gura de aer. Asa s-a intamplat si in cazul delfinului care s-a sinucis chiar sub privirile lui Ric. El insusi povesteste aceasta experienta: "A inotat pana in bratele mele, m-a privit direct in ochi, a luat o gura de aer si nu a mai iesit ca sa o ia pe urmatoarea. I-am dat drumul si s-a scufundat pe burta, pe fundul bazinului.". A doua zi, Ric a fost arestat, sub acuzatia ca a incercat sa elibereze un delfin. Acuzatia era adevarata, pentru ca de atunci a incercat sa elibereze cat de multi delfini poate.

În articolul

Masacrul delfinilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 18 aprilie 2024. Taurii trebuie să se organizeze mai bine. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Programul DiscoverEU. Cine sunt tinerii care vor putea călători gratuit prin Europa cu trenul. Comisia Europeană pune la bătaie 35.500 de permise
a1.ro
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
HelloTaste.ro
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Catine
Zodii care pot depăși toate obstacolele pe 18 aprilie 2024. Respectul față de sine îi va ajuta mult
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Momente dramatice la priveghiul lui Costel Corduneanu! Mama „Stăpânului Moldovei” a căzut din picioare!
MediCOOL
Sarea amară (sare Epsom): întrebuințări și beneficii pentru sănătate
Spynews
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
DeParinti
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
MediCOOL
Obiceiul care îți îmbunătățește sănătatea tractului digestiv. Rolul igienei orale
HelloTaste
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
x