MOȘ NICOLAE. Iată ce trebuie să faceți de Sfântul Nicolae, ca să vă meargă BINE tot anul viitor
Publicat pe 05.12.2016 la 15:03 Actualizat pe 05.12.2016 la 15:09
In noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune ca vine Mos Nicoale. Cu daruri pentru cei cuminti, cu nuiele pentru cei neascultatori. Dar, cine este Mos Nicolae?
În fiecare iarnă, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, se dă startul darurilor de Sărbători. Copiii, îndemnați de adulți, își curăță cizmulițele și le lasă la intrare, pentru ca Moș Nicolae să le lase daruri în ele, pe măsura faptelor lor de peste an. Cei cuminți primesc dulciuri și fructe, cei neascultători, nuielușe.
Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau nu.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este povestea celor trei fete sărace. Pentru că nu aveau zestre, ele nu se puteau căsători. Ba chiar urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați bogați. Se spune că Sfântul Nicolae le-a aflat durerea și, pentru a le salva din această situație neplăcută, într-o noapte el le-e aruncat pe geam câte un săculeț cu bani. Aceștia au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghetele fetelor. De aici, și obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe sau în ciorăpei special confecționați.
În credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el, pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, pentru a lăsa lumea fără caldură și lumină.
În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae, oamenii aduc în case cregunțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul ce vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.
Citiți continuarea pe calendarulortodox.ro