Obiceiuri și superstiții de Sfântul Ion. Iată ce NU se mănâncă și NU se bea în ziua de 7 ianuarie
Publicat pe 03.01.2018 la 15:24 Actualizat pe 03.01.2018 la 16:03
Iata care sunt superstitiile legate de Sfantul Ion.
Obiceiuri și superstiții de Sfântul Ion. Pe 7 ianuarie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, zi în care aproape două milioane de români își vor serba onomastica.
Potrivit unei superstiții, de Sfântul Ion fiecare om trebuie să facă tot posibilul să fie bine-dispus, adică să râdă toată ziua, să se distreze cât mai mult, de dimineață până seara. Altfel, se spune că acela care nu se va veseli în această zi va fi deprimat tot anul.
Iată și alte obiceiuri și superstiții de Sfântul Ion:
*Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi.
* Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
* În această zi NU se bea vin roșu (acesta simbolizează sângele vărsat de Sfântul Prooroc Ioan).
*Tradiția spune că în ziua de Sfântul Ion licorile și alimentele de culoare roșie să fie excluse.
* Și varza trebuie evitată azi. Conform scrierilor sfinte, Sfântului Prooroc Ioan i s-a taiat capul pe o varză de 7 ori.
*Dar, dacă vrei să beți vin în această zi, se spune că doar cel alb este permis consumului.
*În anumite zone din Romania, pe 7 ianuarie se mai pastreaza tradiția “Iordănitului femeilor”, când toate femeile din sat sunt invitate să petreacă. Ele se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.
* Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.