(P) Călătorești cu avionul? Cum să-ți protejezi sănătatea în timpul zborului

Publicat pe 30.12.2024 la 13:44 Actualizat pe 30.12.2024 la 13:50

Te pregătești de vacanță sau pleci într-o călătorie de afaceri? Oriunde te poartă drumurile, dacă vrei să ajungi cu avionul, trebuie să ai grijă de sănătatea ta, când ești la mii de metri în aer.

familie în aeroport

Călătorești cu avionul? Cum să-ți protejezi sănătatea în timpul zborului

Shutterstock

Iată ce să faci pentru un zbor relaxant și confortabil, chiar și pe distanțe lungi:

Gestionează schimbările de presiune

Unul dintre cele mai frecvente disconforturi în timpul zborurilor este durerea de urechi, cauzată de schimbările de presiune atmosferică. Aceasta apare în special în timpul decolării și aterizării, când presiunea aerului din cabina avionului fluctuează rapid.

Dacă ai afecțiuni preexistente, cum ar fi sinuzită sau probleme cu urechile, acestea se pot agrava în timpul zborului. Consultă medicul înainte de zbor pentru recomandări personalizate, cum ar fi analgezicele ușoare.

Mestecă gumă sau suge o bomboană pentru a stimula mișcarea maxilarului și a egaliza presiunea din urechi. Utilizează manevra Valsalva (închide gura, ciupește-ți nasul și suflă ușor) pentru a elibera presiunea. Dacă ai congestie nazală, folosește un spray nazal decongestionant înainte de zbor pentru a preveni blocarea trompei lui Eustachio.

Atenție la alimentație

În timpul zborului, presiunea atmosferică mai scăzută favorizează acumularea de gaze în organism, ceea ce poate duce la balonare și disconfort abdominal. Înainte să mergi la aeroport, evită mesele copioase și preparatele cu legume crucifere (broccoli, varză, conopidă), fasole, linte și alte leguminoase. Alege gustări bogate în nutrienți, cum ar fi fructe proaspete sau nuci.

Nu cosuma băuturi carbogazoase sau apă puternic mineralizată. De asemenea, este bine să eviți consumul exagerat de lichide imediat înainte de îmbarcare, deoarece te poate face să vizitezi des toaleta.

Hidratează-te corespunzător

Aerul din avion este extrem de uscat, iar umiditatea scăzută poate provoca deshidratare, uscăciune a pielii sau iritații la nivelul mucoaselor, inclusiv în urechi. Bea apă din abundență și evită consumul excesiv de cafea sau alcool, care pot deshidrata organismul. Folosește un spray hidratant pentru față sau un balsam de buze, pentru a preveni uscarea pielii.

Evită răceala și alte infecții

Spațiile închise, precum cabina avionului, sunt medii ideale pentru răspândirea germenilor. O simplă răceală poate agrava durerile de urechi și poate cauza disconfort pe toată durata zborului. Spală-te pe mâini frecvent sau folosește un gel dezinfectant. Nu te sfii, poartă o mască dacă te simți rău sau vrei să eviți contactul cu germeni. Evită să îți atingi fața, ochii sau urechile cu mâinile nespălate.

Atenție la poziția corpului și circulația sângelui

Timpul îndelungat petrecut în poziția șezut poate afecta circulația sângelui, crescând riscul de apariție a trombozei venoase profunde (TVP). Ridică-te să te plimbi prin cabină, mai ales în timpul zborurilor lungi. Poartă șosete compresive, dacă ai probleme circulatorii și evită să stai picior peste picior pentru perioade lungi.

Călătoria cu avionul poate fi o experiență plăcută dacă iei câteva măsuri simple pentru a-ți proteja sănătatea. Fie că e vorba de prevenirea durerilor de urechi, hidratarea corespunzătoare sau gestionarea presiunii atmosferice, aceste sfaturi te vor ajuta să ajungi la destinație odihnit și fără griji. Zbor plăcut și sănătos!

În articolul

(P) Călătorești cu avionul? Cum să-ți protejezi sănătatea în timpul zborului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 februarie 2025. Racii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Valul de ger care a transformat România în polul frigului din Europa. Temperaturile scad şi mai mult
a1.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș.Cine sunt foștii concurenți de la Mireasa care îl conduc pe ultimul drum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cele mai răbdătoare zodii. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Xantelasma: de ce apar puncte de grăsime pe pleoape și cum pot fi eliminate
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
DeParinti
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
MediCOOL
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x