(P) Care este temperatura ideală în locuință în sezonul rece?

Publicat pe 10.03.2022 la 14:19 Actualizat pe 10.03.2022 la 14:36

În contextul special de pe continentul european, un înalt oficial european le cerea zilele trecute cetățenilor europeni "să dea căldura mai încet în locuinţe", pentru ca Uniunea Europeană să aibă capacitatea de a furniza gaze naturale în această perioadă cât mai mult din resurse proprii.

termostat pe perete apăsat de cineva cu degetul

Temperatura ideală în sezonul rece

vreaulanova.ro

Un singur grad mai puțin în locuință poate însemna un consum semnificativ mai redus de energie și implicit costuri mai mici. Dincolo de această situație ce ține inclusiv de politica europeană, care este însă temperatura ideală în locuință în sezonul rece?

Foarte mulți români posesori de centrale termice pe gaze naturale sau curent electric aleg să seteze o temperatură fixă în locuință în sezonul rece, cu ajutorul unui termostat de ambient. Astfel, de fiecare dată când temperatura scade pe parcursul zilei sau a nopții, centrala pornește din nou, acționând pentru a duce temperatura la nivelul dorit de utilizator.

Unele persoane consideră că temperatura ridicată din locuință protejează sănătatea, mai ales atunci când la exterior temperaturile sunt foarte scăzute. În realitate, specialiștii în domeniul sănătății explică tocmai contrariul: nu este bine ca diferența de temperatură interior - exterior să fie foarte mare, pentru că șocul termic în momentele în care părăsim locuința nu este bun pentru organism.

Astfel, este recomandată păstrarea termostatului la 20 de grade Celsius. După perioada de vară, când ne-am obișnuit cu temperaturi foarte ridicate, nivelul de 20 de grade Celsius poate părea unul extrem, mult prea scăzut. Se poate recurge astfel la o tehnică prin care corpul uman să se adapteze treptat: se pornește de la nivel de 22 - 23 de grade Celsius și se reduce temperatura treptat, la fiecare câteva zile. Unii specialiști recomandă chiar temperaturi mai scăzute ca fiind ideale în locuință pe timpul iernii, în intervalul 18 - 20 de grade Celsius. Alții consideră că nivelul de 21 de grade Celsius este acceptat mai bine de oameni, asociat cu mai mult confort termic.

Potrivit datelor disponibile online, temperaturi mai mari de 24 de grade Celsius în locuință pe timpul iernii sau mai mici de 12 grade Celsius determină risc risc cardiovascular. Minimul pentru confort este valoarea de 18 grade Celsius, iar intervalul 12 - 16 grade Celsius vine de asemenea cu riscuri pentru sănătate. Chiar și pentru bebeluși sau copii mici, nu se recomandă deloc temperaturi ridicate! Un nivel în jurul a 20 de grade Celsius poate fi valoarea ideală. Fiecare persoană se poate informa cu privire la acest subiect și poate consulta mai multe surse, inclusiv întrebând direct mediul de familie.

Se pot face diverse strategii pentru a combina confortul cu un nivel rezonabil al valorii facturilor la energie. Cei care încearcă să reducă temperatura interioară o fac uneori din motive financiare, dar tot mai des este inovat și argumentul legat de protejarea mediului înconjurător - condum mai redus de resurse energetice înseamnă poluare mai puțină. Pentru a te asigura de tarife cât mai mici la energie, verifică în mod constant contract electrica energie și contract gaze naturale și caută pe piața liberă cele mai bune oferte ale momentului. Orice român își poate alege furnizorii de curent electric și gaze naturale foarte simplu, cu minim de birocrație și fără intervenții tehnice necesare asupra instalațiilor.

În articolul

(P) Care este temperatura ideală în locuință în sezonul rece?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x