(P) Cum deschizi culoarea părului fără să îl deteriorezi?
Publicat pe 14.12.2023 la 15:36 Actualizat pe 14.12.2023 la 15:42
Trecerea de la o nuanță închisă de păr la una deschisă nu mai reprezintă o provocare majoră, procesul de decolorare putând fi realizat chiar acasă, grație produselor moderne disponibile pe piață.
Lipsa experienței nu reprezintă un impediment, însă pentru a-ți păstra părul sănătos și strălucitor, este important să te pregătești corespunzător înainte și să urmezi câteva reguli de aur pentru a-ți deschide culoarea părului. Iată tot ce trebuie să știi despre decolorarea părului acasă, fără să îl deteriorezi!
Decolorarea părului reprezintă procesul prin care se deschide nuanța părului natural sau vopsit, de culoare mai închisă. Se bazează pe utilizarea unui agent chimic numit decolorant, care deschide nuanța părului prin îndepărtarea totală sau parțială a pigmentului (melaninei) din firul de păr.
Majoritatea produselor de decolorare a părului se bazează pe utilizarea a două tipuri de substanțe chimice: un agent alcalin (de obicei, etanolamină sau amoniac) și un agent oxidant (de obicei, peroxid de hidrogen). Părul este întâi tratat cu agentul alcalin, care deschide cuticula firului de păr, asigurând condițiile optime pentru agentul oxidant. Acesta acționează asupra melaninei, cauzând degradarea oxidativă a acestei și dizolvarea pigmenților de culoare. Astfel, se obține o nuanță mai deschisă decât nuanța inițială.
Decolorarea părului brunet, șaten sau castaniu (în special nuanțele mai închise) presupune anumite schimbări pentru părul tău. În primul rând, culoarea – în funcție de nuanța inițială, este posibil să obții o nuanță de păr surprinzătoare ca urmare a decolorării, caz în care sunt necesare mai multe etape de decolorare. Un alt aspect important se leagă de volum: agenții de decolorare cauzează umflarea cuticulei, astfel că părul pare mai voluminos după decolorare. Nu în ultimul rând, apar modificări și la nivelul texturii firului de păr, care poate deveni mai uscat, mai gros sau mai aspru.
Sfaturi pentru decolorarea părului acasă
Înainte de a decide dacă și cât să îți decolorezi părul, trebuie să ții cont de calitatea și culoarea părului. Dacă ai părul natural, nevopsit și sănătos, poți folosi un kit obișnuit pentru decolorare, verificând mai des însă cât de rapid acționează decolorantul pentru a clăti soluția la timp. În schimb, dacă ai părul deja vopsit, trebuie să te bazezi pe decapaj – îndepărtarea culorii și a reflexiilor nedorite obținute în urma vopsirii anterioare. Iar dacă ai firul de păr foarte uscat sau sensibil, este posibil ca procesul de decolorare să îți deterioreze și sensibilizeze părul mai mult, mai ales cu cât aplici o concentrație mai mare sau lași soluția să acționeze mai mult asupra firului de păr. Iar la fel de important este să ții cont de faptul că nivelul de deschidere poate fi diferit în funcție de tratamentele anterioare aplicate părului (vopsire, ondulare, permanent, îndreptare cu keratină, alte tratamente cu produse specifice.
Pentru un plus de protecție înainte de decolorare, poți folosi un tratament special de protecție. Acesta va ajuta la fortificarea firului de păr și va contribui la reducerea posibilelor deteriorări cauzate de substanțele chimice din decolorant. De asemenea, este important să alegi un decolorant de calitate, de la un brand cunoscut și, de preferabil, care conțin ingrediente speciale care ajută la hidratarea și protejarea părului în timpul procesului.
Kitul de decolorare conține, de obicei, produsul decolorant (plic cu pudră sau tub cu cremă), produsul oxidant (la plic sau flacon) și mănuși de plastic. Pe lângă acestea, este util să ai o pelerină/sac din plastic sau un prosop vechi, de care nu mai ai nevoie, pentru a-ți proteja pielea și hainele. Pentru a prepara amestecul, utilizează un bol nemetalic (plastic sau porțelan; nu se recomandă utilizarea niciunui obiect metalic în timpul decolorării) și o pensulă, cu care ulterior vei aplica produsul pe păr. Poți avea la îndemână și un pieptăn din plastic, pentru a întinde mai ușor amestecul pe păr. Pentru secționare, poți utiliza elastice, clești sau agrafe (din plastic). Nu în ultimul rând, se recomandă să ai și mănuși de plastic de rezervă, pe lângă cele care vin cu produsul.
Este esențial să respecți cu strictețe instrucțiunile privind decolorarea părului, în special pentru a evita supra-decolorarea și, implicit, deteriorarea părului. Instrucțiunile vor detalia și pașii de urmat, însă în general, întregul proces decurge astfel. Într-un bol, adaugi produsul oxidant și produsul decolorant și amesteci până obții o consistență omogenă. Aplici cu grijă pe păr: pe toată lungimea (întâi pe lungime, apoi la rădăcină), dacă ești la prima decolorare, sau doar la rădăcină, dacă îți dorești să uniformizezi nuanța cu restul părului. Masezi bine, apoi poți acoperi cu folie de aluminiu, lăsând produsul să acționeze, fără a depăși timpul menționat în prospect. Poți verifica dacă ai obținut nuanța dorită după 15 minute, îndepărtând puțin produs de pe o zonă mică a unei șuvițe de păr. La final, clătești foarte bine părul cu apă călduță.
Îngrijirea părului după decolorare
În primul rând, să ne axăm pe motivul pentru care marea majoritate își decolorează părul: pentru a-l vopsi într-o nuanță mai deschisă. Dacă te ocupi acasă atât de procesul de decolorare, cât și de cel de vopsire, ideal este să nu îți vopsești părul în aceeași zi. Specialiștii recomandă chiar să aștepți 2 săptămâni până aplici vopseaua. În primă fază, poți face un test de elasticitate: trage de un fir de păr ud și, dacă revine la forma sa inițială, starea părului este ok; în schimb, dacă pare fragil sau se rupe ușor, trebuie să amâni vopsirea. La fel și dacă îl simți uscat și deteriorat la atingere.
Însă decolorarea are efect asupra structurii părului, acesta devenind mai predispus la absorbția culorii. Din acest motiv, dacă părul îți permite, este ideal să îți vopsești părul cât mai curând după decolorare. Poți opta pentru o vopsea fără amoniac, care are o acțiune mai blândă asupra părului (este recomandată pentru părul și scalpul sensibil sau foarte uscat). Formulele moderne sunt foarte eficiente, asigurând îngrijire și hidratare pentru păr, dar și colorare adecvată pentru a obține nuanța dorită.
În general, trebuie să urmezi și următoarele reguli pentru a te bucura de un păr sănătos după decolorare (și vopsire):
- imediat după decolorare, utilizează produse care să asigure o hidratare intensă;
- în primele zile după decolorare, evită să îți speli părul cu șampon;
- evită căldura: nu îți clăti părul cu apă caldă/fierbinte și nu utiliza produse de stilizare și de uscare a părului pe bază de căldură;
- evită utilizarea periei de păr, pe care o poți înlocui cu un pieptăn cu dinți rari;
- evită utilizarea tratamentelor chimice agresive în perioada imediată de după decolorare.
Cu aceste informații esențiale și reguli de bază, întregul proces de decolorare va decurge fără probleme și fără a-ți afecta structura părului. Urmează sfaturile noastre pentru a-ți decolora cu succes părul acasă!