(P) Economii versus investiții - metode sigure sau cu risc de a crește sumele de bani deținute

Publicat pe 14.03.2022 la 15:19 Actualizat pe 14.03.2022 la 16:29

Gradul de informare a populației cu privire la noțiunile de finanțe personale a crescut în ultimii ani, dovadă fiind numărul tot mai mare de români care aleg să investească în acțiuni cotate, obligațiuni, titluri de stat și fonduri de investiții, inclusiv fonduri de pensii facultative.

Laptop unde se văd anumite grafice

Economii versus investiții

credius.ro

Astfel, păstrarea banilor economisiți în depozite bancare nu mai este singura variantă luată în calcul. Chiar dacă multe instituții financiare au derulat de-a lungul timpului campanii educative pentru populație, încă există puține persoane bine informate din totalul populației, în comparație cu situația din state mai dezvoltate.

Înainte de orice, atunci când ne gândim cum putem acționa ca banii personali să producă și mai mulți bani, trebuie să facem diferența dintre economisire și investiții. Cel mai mare avantaj al economisirii banilor este siguranța acestora. Când alegem un depozit bancar, dincolo de dobânda pe care ne-am obișnuit să o primim (cel puțin la depozitele în lei), avem garanția că banii noștri sunt în siguranță deplină.

În România, există Fondul de garantare a depozitelor bancare, un sistem de protecție a depunerilor populației sub forma depozitelor, conturilor curente sau de card, la instituțiile de credit din România. La acest fond se recurge doar în cazul în care o instituție financiară se află în imposibilitatea de a onora obligațiile față de deponenți. În limita a 100.000 de euro / client, banii sunt asigurați chiar și în cel mai nedorit scenariu. Este puțin probabil să se ajungă însă atât de departe, căci mediul bancar din România s-a dovedit în ultimele decenii extrem de sigur.

O altă variantă de economisire cu siguranță deplină este cumpărarea de titluri de stat. Acestea sunt similare cu depozitele bancare, în sensul că sunt purtătoare de dobândă anuală. Titlurile de stat pot fi cumpărate prin rețeaua de parteneri a statului român, doar în anumite perioade de timp, când noi emisiuni sunt lansate. Ulterior, se mai pot cumpăra titluri de stat din piața secundară, de la Bursa de Valori București, prin intermediul unei societăți de servicii de investiții financiare. Banii sunt garantați de stat, dar titlurile de stat sunt emise de obicei pe termene lungi, de mai mulți ani, în lei sau euro. Au dobânzi foarte bune, iar câștigurile nu sunt impozitate.

Ajungând la partea de investiții, aici avem în principal acțiuni cotate la bursă (în România sau în străinătate), obligațiuni corporative, fonduri de investiții, ETF-uri (Exchange Traded Fund - colecție diversificată de active, ca un fond mutual, care se tranzacționează însă pe bursă ca și acțiunile) și alte variante cu risc major, așa cum sunt criptomonedele. Înainte de a alege orice astfel de opțiune de investiție, se recomandă un proces amplu de informare și apelare la experți - brokeri - pentru consultanță, dacă materialele educative online nu sunt suficiente. La fel cum ne informăm înainte de a alege credite nevoi personale, tot așa trebuie să procedăm la partea de investiții, ba chiar poate și mai intens.

Există sisteme de trading online de tip demo care pot fi foarte utile la început, căci exclud riscul tranzacțiilor pe bani reali, fiind doar simulări bazate pe situații reale de piață. Apoi, când se trece la partea de investiție cu bani personali, este importantă intrarea etapizată, pentru diminuarea riscului și pentru înțelegerea completă a tuturor mecanismelor. Astfel de investiții sunt recomandate pe termen foarte lung (mulți ani) pentru sume de bani ce pot fi blocate pentru astfel de perioade de timp. Riscul de a pierde bani trebuie luat în calcul, chiar dacă eventualele câștiguri sunt foarte tentante. Evoluția anterioară a unor astfel de instrumente de investiție nu asigură un randament similar pentru viitor.

În articolul

(P) Economii versus investiții - metode sigure sau cu risc de a crește sumele de bani deținute

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x