Plăcintă dulce cu lapte - Galaktobureko
Publicat pe 23.03.2012 la 15:42 Actualizat pe 23.03.2012 la 16:54
Pentru foi:
făină
sare
apă
Crema:
1 litru lapte
1 cană şi jumătate zahăr
1 cană griş fin
2 linguri unt pentru uns tava
5 ouă
zahăr vanilat
Sirop:
2 căni şi jumătate apă
3 căni zahăr
coajă de lămâie
sucul de la o lămâie
1 baton scorţişoară
Aluatul:
Se pune apă într-un bol.
Se adaugă o linguriţă de sare.
Se adaugă făina până se obţine o cocă potrivită.
Se iau bucăţi din aluat şi se întind foi foarte subţiri.
Înainte de a fi puse în tavă, fiecare foaie se unge cu ulei de măsline.
Crema:
Se pune laptele la fiert.
Se adaugă o cană de zahăr şi se amestecă.
Se adaugă zahărul vanilat, untul, grişul şi se fierbe 10 minute.
Se opreşte focul şi se lasă la răcit pentru a pune ouăle.
Când crema s-a răcit se adaugă ouăle bătute bine.
Siropul:
Se pune apa la fiert.
Se adaugă zahărul şi se amestecă.
Se adaugă scorţişoara, coaja de lămâie şi cuişoarele.
Se lasă pe foc 7 minute.
Se adaugă sucul de lămâie.
Se unge o tavă cu unt.
Se aşază 6 foi, una câte una, fiecare dată cu ulei.
Se pune crema în mijloc şi se întinde uniform.
Se adaugă deasupra restul de foi.
Se înţeapă cu cuişoare.
Se taie usor, cu un cuţit partea de sus ca să iasă lichidul.
Se dă 60 de minute la 180 de grade.
După ce se scoate tava se lasă să se răcească foarte bine, apoi se adaugă siropul fierbinte.