Prăjitură cu raci
Publicat pe 11.04.2012 la 17:17
Ingrediente:
Aluatul
500 g faină
5 ouă
1 praf de copt
4 linguri zahăr
un vârf de sare
200 g untură
100 ml lapte
Compoziţia
gem de caise
250 g nucă măcinată
250 g zahăr
coaja de la o lămâie
1 pliculet zahăr vanilat
Mod de preparare:
Făina se amestecă cu praful de copt, după care se adaugă untura.
Se începe omogenizarea ingredientelor.
După ce untura este înghiţită de făină, se adaugă şi gălbenuşurile de la cele 5 ouă, albuşurile fiind lăsate deoparte pentru compoziţie.
Se frământă şi se adaugă lapte cât cuprinde până ce aluatul are consistenţa unui aluat compact.
Aluatul se taie în două bucăţi, în proporţie de 60-40%.
Bucata mai mică se întinde şi se aşează în tava unsă cu untură şi tapetată cu faină.
Peste aluat se aşează un strat de gem de caise.
Compoziţia:
Nucile măcinate se amestecă cu trei sferturi din zahărul tos, zahărul vanilat şi coaja de lămâie.
Se omogenizează bine şi se aşează deasupra stratului de gem de caise.
Din cele 5 albuşuri se bate o bezea.
Bezeaua se aşează peste stratul de nuci.
Din partea a doua de aluat se întind nişte fâşii care se aşează pe diagonala tăvii şi dintr-o parte şi din cealaltă, creând astfel un model de romb (la unguri modelul se numeşte "raci" sau "răciuri" -modelul de la jaluzele sau de la porţile lor).
Prăjitura se lasă la cuptor pentru jumătate de oră.