Prăjitură cu rubarbăr
Publicat pe 22.05.2012 la 12:14
Rubarbărul este o plantă uşor confundabilă cu o buruiană fără nici o folosinţă. Este cunoscută mai ales în Ardeal, unde este des folosită în prăjituri, compoturi, îngheţate sau se mănâncă tija pur şi simplu (aşa crudă) sau cu adaos de zahăr.
Este o prăjitură uşor de făcut, cu gust acrişor dar plăcut.
Ingrediente:
- 12 ouă
- 6 linguri făină
- 150 g zahăr
- 800 g rubarbăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 30 g coajă de lămâie
- 150 g nucă tăiată mărunt
- 2 g sare
Mod de preparare:
Tulpinile de rubarbăr se spală, se curăţă, se taie în cuburi potrivite.
Ouăle se separă astfel: 6 albuşuri într-un vas, 6 albuşuri în alt vas şi toate gălbenuşurile în alt vas.
Făina se cerne.
Cele 6 albuşuri se bat spumă cu 3 linguri de zahăr.
Gălbenuşurile se freacă cu 3 linguri de zahăr şi se adaugă peste albuşurile spumă, amestecând încet, numai de jos în sus (astfel încât albuşul să nu-şi diminueze volumul.
Treptat, se adaugă şi făina, continuând amestecarea de jos în sus.
Într-o tavă cu pereţii înalţi, pe fundul căreia s-a pus hârtie de copt, se tornă compoziţia obţinută. Bucăţelele de rubarbăr se trec prin făină (să nu pătrunda prin cocă până la fund) şi se aşează uniform pe deasupra.
Se presără nuca tăiată mărunt şi se introduc prăjitura la cuptorul încins la 160 grade.
Se coace până ce blatul capătă o culoare frumoasă, aurie.
Cele 6 albuşuri se bat spumă tare cu şase linguri de zahăr şi se întind peste blatul fierbinte.
Se mai introduce încă o dată la cuptorul încins la 210 grade pentru 6-10 minute până când începe albuşul să se rumenească.
Preparatul se serveşte cald însoţit de sos de fructe de pădure sau de rubarbăr caramelizat.